Objavljena knjiga Povijesni, lingvistički i pedagoški aspekti njemačko-austrijske gastro kulture u identitetu grada Osijeka

U sunakladništvu Njemačke narodnosne zajednice – Zemaljske udruge Podunavskih Švaba Osijek i Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar objavljena je knjiga Anamarije Lukić, Stephanie Jug i Zvjezdane Penava Brekalo “Povijesni, lingvistički i pedagoški aspekti njemačko-austrijske gastro kulture u identitetu grada Osijeka: Projekt Koch Buch 1.8.7.3.”O projektu

DEUTSCHE WELLE: Priča dana: Kako su kuhale stare Slavonke, 19. 6. 2021.

Sadržaj knjige

Omot | Impresum | Sadržaj

Predgovor

KOCH BUCH 1.8.7.3. RUKOPISNA ZBIRKA RECEPATA KAO DOKUMENT PREHRAMBENE KULTURE GRADA OSIJEKA

Hrana unutar društvenoga koda u Austro-Ugarskoj Monarhiji
Rukopisne zbirke recepata
Zbirka Koch Buch 1.8.7.3.
Sastojci za kolače i slastice iz zbirke Koch Buch 1.8.7.3
Kuhinjska oprema i postupci
Prepisivanje recepata

JEZIČNE SPECIFIČNOSTI RUKOPISA PRIVATNE KUHARICE KOCH BUCH 1.8.7.3.

1. Rukopis kao dokument jezika i kulture svakodnevice u Osijeku i okolici u drugoj polovini 19. stoljeća
2. Struktura knjižice recepata
3. Regionalni štih kuharice na njemačkom jeziku
4. Rukopisna kuharica kao dokument jezičnih i kulturalnih susreta u gradu Osijeku

Prijepis privatne kuharice na njemačkom jeziku iz 1873.
Prijevod izabranih recepata iz rukopisa Koch Buch 1.8.7.3.
Rječnik odabranih pojmova iz rukopisa

ANKETA O PREPOZNAVANJU RIJEČI I IZRAZA ESEKERSKOGA IDIOMA KOD MLAĐEGA NARAŠTAJA

LITERATURA

ŽIVOTOPISI

Iz recenzija

“…Knjiga Povijesni, lingvistički i pedagoški aspekti njemačko-austrijske gastro kulture u identitetu grada Osijeka: Projekt Koch Buch 1.8.7.3. je doista impresivno djelo po dobivenim istraživačkim rezultatima. Riječ je o tekstu / sintezi koji se može uvrstiti u jedno od vrijednih, ali i malobrojnih, djela povijesne, lingvističke i pedagoške znanosti izražene putem gastronomske kulture i njemačkoga jezika. Posebna je vrijednost ponajviše i u tome jer je tako oblikovana tema slabo istraživana i prvi puta hrvatskoj javnosti tako predstavljena / prezentirana. U toj poveznici gastronomske kulture i njemačkoga jezika knjiga je namijenjena i široj čitalačkoj publici, ali prije svega učenicima u školskom sustavu te studentskoj populaciji.”
prof. dr. sc. Zlata Živaković-Kerže

“…Knjiga Povijesni, lingvistički i pedagoški aspekti njemačko-austrijske gastro kulture u identitetu grada Osijeka: Projekt Koch Buch 1.8.7.3. predstavlja veliki doprinos postojećem znanju ne samo u području povijesti prehrane, povijesti svakodnevice i povijesti žena u gradu Osijeku i okolici u drugoj polovini 19. st., već i postojećem znanju o građanskom društvu Hrvatske i Slavonije u promatranom razdoblju na koji je njemačko-austrijska (gastro) kultura imala veliki utjecaj. Provedeno istraživanje na gimnazijskim učenicima ukazuje na to da tragovi te kulture nedvojbeno postoje i kod mlađe populacije u 21. stoljeću. Osim kao interdisciplinarni znanstveni tekst, knjiga je i vrijedan izvor za nova istraživanja za znanstvenike koji se bave poviješću ili jezikom. Cijela knjiga daje i vrlo vrijedan pregled relevantne literature i izvora za proučavanje ovdje istraženih i srodnih tema. Ciljana publika su, osim znanstvenika i istraživača, učenici i svi zainteresirani građani.”
dr. sc. Katarina Horvat

Projekt Koch Buch 1.8.7.3.

Područni centar Osijek

Također provjeri

Predstavljeni rezultati projekta „Hrvati u Sloveniji danas”; Lendava, 29. 11. 2023.

U organizaciji Saveza hrvatskih društava u Sloveniji 29. studenoga 2023. održan je u Lendavi Međunarodni… Pročitaj više o Predstavljeni rezultati projekta „Hrvati u Sloveniji danas”; Lendava, 29. 11. 2023.