Objavljena knjiga Povijesni, lingvistički i pedagoški aspekti njemačko-austrijske gastro kulture u identitetu grada Osijeka

U sunakladništvu Njemačke narodnosne zajednice – Zemaljske udruge Podunavskih Švaba Osijek i Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar objavljena je knjiga Anamarije Lukić, Stephanie Jug i Zvjezdane Penava Brekalo “Povijesni, lingvistički i pedagoški aspekti njemačko-austrijske gastro kulture u identitetu grada Osijeka: Projekt Koch Buch 1.8.7.3.”O projektu

DEUTSCHE WELLE: Priča dana: Kako su kuhale stare Slavonke, 19. 6. 2021.

Sadržaj knjige

Omot | Impresum | Sadržaj

Predgovor

KOCH BUCH 1.8.7.3. RUKOPISNA ZBIRKA RECEPATA KAO DOKUMENT PREHRAMBENE KULTURE GRADA OSIJEKA

Hrana unutar društvenoga koda u Austro-Ugarskoj Monarhiji
Rukopisne zbirke recepata
Zbirka Koch Buch 1.8.7.3.
Sastojci za kolače i slastice iz zbirke Koch Buch 1.8.7.3
Kuhinjska oprema i postupci
Prepisivanje recepata

JEZIČNE SPECIFIČNOSTI RUKOPISA PRIVATNE KUHARICE KOCH BUCH 1.8.7.3.

1. Rukopis kao dokument jezika i kulture svakodnevice u Osijeku i okolici u drugoj polovini 19. stoljeća
2. Struktura knjižice recepata
3. Regionalni štih kuharice na njemačkom jeziku
4. Rukopisna kuharica kao dokument jezičnih i kulturalnih susreta u gradu Osijeku

Prijepis privatne kuharice na njemačkom jeziku iz 1873.
Prijevod izabranih recepata iz rukopisa Koch Buch 1.8.7.3.
Rječnik odabranih pojmova iz rukopisa

ANKETA O PREPOZNAVANJU RIJEČI I IZRAZA ESEKERSKOGA IDIOMA KOD MLAĐEGA NARAŠTAJA

LITERATURA

ŽIVOTOPISI

Iz recenzija

“…Knjiga Povijesni, lingvistički i pedagoški aspekti njemačko-austrijske gastro kulture u identitetu grada Osijeka: Projekt Koch Buch 1.8.7.3. je doista impresivno djelo po dobivenim istraživačkim rezultatima. Riječ je o tekstu / sintezi koji se može uvrstiti u jedno od vrijednih, ali i malobrojnih, djela povijesne, lingvističke i pedagoške znanosti izražene putem gastronomske kulture i njemačkoga jezika. Posebna je vrijednost ponajviše i u tome jer je tako oblikovana tema slabo istraživana i prvi puta hrvatskoj javnosti tako predstavljena / prezentirana. U toj poveznici gastronomske kulture i njemačkoga jezika knjiga je namijenjena i široj čitalačkoj publici, ali prije svega učenicima u školskom sustavu te studentskoj populaciji.”
prof. dr. sc. Zlata Živaković-Kerže

“…Knjiga Povijesni, lingvistički i pedagoški aspekti njemačko-austrijske gastro kulture u identitetu grada Osijeka: Projekt Koch Buch 1.8.7.3. predstavlja veliki doprinos postojećem znanju ne samo u području povijesti prehrane, povijesti svakodnevice i povijesti žena u gradu Osijeku i okolici u drugoj polovini 19. st., već i postojećem znanju o građanskom društvu Hrvatske i Slavonije u promatranom razdoblju na koji je njemačko-austrijska (gastro) kultura imala veliki utjecaj. Provedeno istraživanje na gimnazijskim učenicima ukazuje na to da tragovi te kulture nedvojbeno postoje i kod mlađe populacije u 21. stoljeću. Osim kao interdisciplinarni znanstveni tekst, knjiga je i vrijedan izvor za nova istraživanja za znanstvenike koji se bave poviješću ili jezikom. Cijela knjiga daje i vrlo vrijedan pregled relevantne literature i izvora za proučavanje ovdje istraženih i srodnih tema. Ciljana publika su, osim znanstvenika i istraživača, učenici i svi zainteresirani građani.”
dr. sc. Katarina Horvat

Projekt Koch Buch 1.8.7.3.

Područni centar Osijek

Također provjeri

Objavljen 164. broj časopisa DRUŠTVENA ISTRAŽIVANJA

Iz tiska je izašao 164. netematski broj časopisa Društvena istraživanja (2/2024). Broj donosi 7 izvornih… Pročitaj više o Objavljen 164. broj časopisa DRUŠTVENA ISTRAŽIVANJA