Projekt ECR-WELL: Dobrobit i mentalno zdravlje znanstvenika na početku karijere u Hrvatskoj: Longitudinalno istraživanje (IP-2022-10-3567)

Novija istraživanja pokazuju zabrinjavajuće razine rizika za mentalno zdravlje, kao i sve manju razinu dobrobiti znanstvenika, posebice znanstvenika na početku karijere-doktoranada i poslijedoktoranada (eng. early career researchers – ECR). Koliko nam je poznato, u Hrvatskoj do danas nema objavljenih longitudinalnih studija o ovim temama, a i opći podaci o uvjetima rada, mentalnom zdravlju, dobrobiti i razinama stresa znanstvenika u Hrvatskoj su vrlo oskudni

i1
i2

 

Sažetak projekta ECR_WELL

Kako bi se bolje razumjeli mehanizmi koji mogu poticati (ili narušavati) mentalno zdravlje i dobrobit znanstvenika na početku karijere, ECR-WELL projekt ima za cilj istražiti načine na koji radna iskustva i uvjeti te osobni kapaciteti mogu podržati znanstvenike na početku karijere da se osjećaju i funkcioniraju dobro na svom poslu. To je važno jer kvalitetni radni uvjeti podržavaju ne samo visoke razine dobrobiti i mentalnog zdravlja znanstvenika, već i znanstvenu produktivnost, koja je jedan od strateških ciljeva razvoja znanosti.

ECR-WELL projekt ima tri glavna cilja:

a. Koristeći kvalitativnu metodologiju (tj. fokusne grupe sa znanstvenicima na početku karijere i intervjue s mentorima), prvi cilj ECR-WELL projekta je dobiti dubinski uvid u radna iskustva znanstvenika na početku karijere u Hrvatskoj te razumjeti načine na koji oni percipiraju svoju dobrobit i mentalno zdravlje u kontekstu svojih radnih uvjeta i vlastitih kapaciteta.

b. Drugi cilj je uspostaviti trogodišnje kvantitativno longitudinalno istraživanje putem specijalizirane on-line aplikacije sa 6 mjerenja (dva puta godišnje) kako bi se ispitalo međudjelovanje individualnih obilježja znanstvenika na početku karijere (tj., socio-demografskih obilježja, osobina ličnosti, osobnih zahtjeva i resursa) i kontekstualnih obilježja (tj., uvjeta rada, zahtjeva i resursa posla) te njihove dobrobiti i mentalnog zdravlja tijekom vremena.

c. Treći cilj projekta je ispitati učinke intervencije samostalnog dorađivanja posla (eng. job crafting) provođenjem kvazieksperimentalne terenske studije s ciljem poboljšanja radnih uvjeta, dobrobiti i mentalnog zdravlja znanstvenika na početku karijere.

Uvidi u dinamičke procese vezane uz radne uvjete i dobrobit znanstvenika na početku karijere važni su jer mogu informirati potencijalne strategije i politike rada, usavršavanja, kao i buduća istraživanja te pridonijeti boljem razumijevanju međudjelovanja uvjeta rada i kapaciteta zaposlenika kao procesa važnih za održavanje dobrobiti i mentalnog zdravlja na poslu općenito.

Istraživački tim čine: znanstvenici Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar: dr. sc. Maja Tadić Vujčić – voditeljica projekta, dr. sc. Filip Majetić, dr. sc. Mirta Blažev, dr. sc. Maja Ribar i dr. sc. Ivan Dević te kolege s drugih institucija iz Hrvatske i inozemstva: prof. dr. sc. Stefan T. Mol (University of Amsterdam, Nizozemska), prof. dr. sc. Anna Muro Rodriguez (Universitat Autònoma de Barcelona, Španjolska), prof. dr. sc. Tomislav Hernaus (Ekonomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu), izv. prof. dr. Marko Turk (Veleučilište PAR), izv. prof. dr. sc. Ivana Maurović (Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet, Sveučilište u Zagrebu) i dr. sc. Ana Havelka Meštrović (Rochester Institute of Technology).

Prvi sastanak članova istraživačkog tima iz Hrvatske održan je 17. i 18. siječnja 2024., a na njemu su voditeljica projekta i članovi tima detaljno razmotrili cjelokupni projekt, postavljene ciljeve i radni plan, te se radilo na organizaciji rada za prvu godinu projektnih aktivnosti pri čemu su dogovoreni radni zadaci i uloge na projektu. Također je održana i istraživačka radionica u okviru koje su razrađivane aktivnosti vezano uz prvu, kvalitativnu fazu istraživanja, odnosno, provedbu fokus grupa s znanstvenicima na početku karijere te intervjuima s mentorima.

Projekti Instituta Pilar

Također provjeri

Predavanje dr. sc. Krešimira Peračkovića u Centru za proučavanje odnosa znanosti i religije; Zagreb, 10. 4. 2024.

Dr. sc. Krešimir Peračković održao je 10. 4. 2024. predavanje pod naslovom Virtualna stvarnost i… Pročitaj više o Predavanje dr. sc. Krešimira Peračkovića u Centru za proučavanje odnosa znanosti i religije; Zagreb, 10. 4. 2024.