Dr. sc. Marko Mustapić na znanstvenom skupu “Kultura sjećanja na otocima”; Korčula, 20. 3. 2023.

Dr. sc. Marko Mustapić sudjelovao je 20. ožujka 2023. na znanstvenom skupu “Kultura sjećanja na otocima” održanom u Korčuli u organizaciji Gradskog muzeja Korčula i Interpretacijskog centra Marko Polo. Dr. sc. Mustapić održao je izlaganje pod naslovom Dalmatinci i Drugi svjetski rat: Obiteljsko sjećanje na izbjeglištvo u El Shattu

Korčula je otok iznimno bogate kulturne baštine. Stari grad Korčula, jedan od najbolje sačuvanih utvrđenih srednjovjekovnih gradova na Mediteranu, prijavljen je za Popis svjetske kulturne baštine UNESCO-a. U očuvanju baštine, kao i njezinom istraživanju i prezentaciji, iznimno važnu ulogu ima Gradski muzej Korčula. U sklopu svojih intenzivnih aktivnosti, među ostalim organizacije brojnih izložbi, tribina i predavanja, Gradski muzej Korčula i Centar Marko Polo organizirali su u Korčuli 20. ožujka 2023. održavanje dobro posjećenog znanstvenog skupa Kultura sjećanja na otocima.

Vjeran Pavlaković (Filozofski fakultet Sveučilišta u Rijeci) održao je izlaganje pod naslovom Projekt Islands of memory, u kojem je stavio naglasak na ključne pojmove i pristupe u znanstvenom istraživanju kulture sjećanja. Vicko Marelić (Gradski muzej Korčula) izložio je ključne nalaze svojeg istraživanja Krilati kipovi u Gradu Korčuli. Pritom je dao posve nove uvide u simboliku ‘“ječnog talijanskog posjeda na Istočnom Jadranu’“ s fokusom na identitetske (re)konstrukcije simbolike korčulanskih mletačkih lavova u suvremenoj povijesti s naglaskom na ključno razdoblje instrumentalizacije lava od 1911. do 1921. godine.

Tonko Barčot (Državni arhiv u Dubrovniku – Arhivski sabirni centar Korčula-Lastovo) na temelju zbirke 800 portreta Korčulana koje je snimio Jakov Peručić od 1899. do 1920. održao je izlaganje pod naslovom O kulturi zaborava na primjeru fotografija Jakova Peručića. Barčot zaključuje kako je gotovo potpuno nepoznavanje lica s fotografija među sadašnjim stanovništvom na otoku posljedica iseljavanja većine talijanskih obitelji 1920-ih te recentnog zanemarivanja i odbacivanja talijanske baštine na Korčuli. Sani Sardelić (Gradski muzej Korčula) održala je izlaganje Trg pomirenja Bernarda Bernardija. Taj trg, uz Trg svetog Marka najvažniji u životu grada, u sadašnjem je obliku prisutan od 1982. i posvećen sudjelovanju otočana u antifašističkom pokretu. Trg je prostor brojnih kulturnih, sportskih, gospodarskih, edukativnih, turističkih i političkih aktivnosti i kao takav dio svakodnevice grada. Sve te aktivnosti na trgu s vremenom oblikuju lokalnu kulturu sjećanja.

Marko Mustapić (Institut društvenih znanosti Ivo Pilar, Zagreb) na temelju podataka prikupljenih u istraživanju provedenom 2022. održao je izlaganje na temu Dalmatinci i Drugi svjetski rat: Obiteljsko sjećanje na izbjeglištvo u El Shattu. Zbjeg u El Shatt bio je i u vrijeme SFRJ periferna epizoda iz Drugoga svjetskog rata, a s obzirom na to da je Domovinski rat u središtu kulture sjećanja u RH, navedeni se događaj našao na margini kulture sjećanja u suvremenoj Dalmaciji. Obitelj je gotovo posljednje mjesto prijenosa sjećanja na El Shatt, a nalazi istraživanja upućuju da i obiteljska sjećanja blijede i u dugoročnoj je perspektivi taj povijesni događaj ‘osuđen na zaborav’.

Nakon navedenih izlaganja održana je plodna rasprava o posebnosti kulture sjećanja na otoku, koju je moderirao Vjeran Pavlaković. Aleksandar Jakir (Filozofski fakultet Sveučilišta u Splitu) predstavio je potom knjigu Uokvirivanje nacije i kolektivni identiteti, koju su uredili Vjeran Pavlaković, Davor Pauković i Nikolina Židek. U knjizi je, većinom na temelju podataka prikupljenih istraživanjima u projektu HRZZ-a Framing the Nation and Collective Identity in Croatia: Political Rituals and the Cultural Memory of Twentieth Century Traumas voditelja Vjerana Pavlakovića, analizirana uloga sjećanja u izgradnji kolektivnih identiteta kroz komemorativne prakse događaja iz Drugoga svjetskog rata i Domovinskoga rata u Hrvatskoj. S posebnim fokusom na medijsko prikazivanje komemorativnih događaja i istraživanja javnog mišljenja, knjiga se oslanja na intervjue i opažanja sudionika komemorativnih proslava, posebno na govore pripadnika političkih elita, oporbenih političara i drugih društvenih aktera koji podržavaju ili osporavaju službene narative.

Dr. sc. Marko Mustapić

Također provjeri

Dr. sc. Danijel Vojak na međunarodnoj znanstvenoj konferenciji „Wer ist Walter? Resistance against Nazism in Europe”; Sarajevo, 3.-6. 7. 2024.

Dr. sc. Danijel Vojak je u sklopu znanstvenog projekta „Zaboravljena mjesta stradanja nepoćudnih: Genocid nad… Pročitaj više o Dr. sc. Danijel Vojak na međunarodnoj znanstvenoj konferenciji „Wer ist Walter? Resistance against Nazism in Europe”; Sarajevo, 3.-6. 7. 2024.