Istraživanje: STANOVNIŠTVO POVIJESNE JEZGRE SPLITA 2013.

Prof. dr. Inga Tomić-Koludrović i mr. sc. Mirko Petrić, članovi Znanstvenog tima Povjerenstva za izradu Nacrta prijedloga Plana upravljanja povijesnom jezgrom Splita, održali su 31. ožujka 2014. godine u Svečanoj dvorani Muzeja grada Splita javnu tribinu na kojoj su predstavljeni ishod istraživanja povijesne jezgre Splita 2013. Završna je to prezentacija, nakon što su proučeni turisti u jezgri, muzejski posjetitelji te ne-rezidenti, a ujedno i najvažnija jer se bavi ljudima koji žive u jezgri i integrirani su u duh mjesta. Koliko je tema važna, pokazao je ne samo velik broj nazočnih veći i živa i angažirana rasprava koja se razvila nakon izlaganja članova Znanstvenog tima. – Iz medija

Jezgra1 2013s

Predstavljanje rezultata istraživanja povijesne jezgre Splita 2013., Split, 31. ožujka 2014.

Otkad je u svibnju 1988. godine novinar Start-magazina Darko Hudelist objavio članak s naslovom “Split-vražji otok”, grad u javnoj percepciji prate konotacije povezane s takvim negativnim opisom. Pogotovo to vrijedi za povijesno središte grada, koje se u vrijeme nastanka Hudelistova članka – osim s neuvjetnim stanovanjem – povezivalo i s različitim oblicima društveno neprihvatljivog ponašanja. Sociološka studija “Zapušteno srce grada”, objavljena 2002. godine, a nastala na temelju istraživanja iz 1998., svojim je naslovom potvrdila negativne stereotipe povezane sa središtem Splita. U studiji su citirani intervjuirani stručnjaci koji su tvrdili da splitsku jezgru odlikuju “ulomci sluma na javnim prostorima”, “nekompetentno stanovništvo”, “dominacija nižeg socijalnog sloja”, kao i “supstandardno stanovanje i prenaseljenost”. Rezultati anketnog ispitivanja provedenog u splitskoj jezgri u studenom 2013. godine, 16 godina nakon prethodno spomenutog istraživanja, pokazuju da je stanovništvo povijesne jezgre Splita danas natprosječno obrazovano u odnosu na splitski i hrvatski prosjek te da ga odlikuju brojne značajke “održive zajednice”, na kojoj inzistiraju suvremene urbane javne politike, zajednice koju treba podržati.

 
Iz medija

– Muzej grada Splita: Javna prezentacija rezultata istraživanja stanovništva povijesne jezgre Splita 2013., 28. ožujka 2014.
– Dalmacija News: Dokazano: Povijesno središte Splita nije “vražji otok”, 31. ožujka 2014.
– Slobodna Dalmacija: Mirko Petrić: Neistina je da u jezgri žive nepismeni i siromašni. 1. travnja 2014.

 

Jezgra2 2013s

Prof. dr. Inga Tomić-Koludrović i mr. sc. Mirko Petrić predstavljaju rezultate istraživanja povijesne jezgre Splita 2013., Split, 31. ožujka 2014.

” … za srce grada itekako ima razloga za nadu i izbjegavanje scenarija koji se dogodio Dubrovniku, pa i Kotoru” – Dalmacija News

Istraživanje: ZAŠTO SPLIĆANI DOLAZE U POVIJESNU JEZGRU GRADA?
Istraživanje: TURISTI U POVIJESNOJ JEZGRI SPLITA U 2013.
Istraživanje: PROFIL MUZEJSKIH POSJETILACA U SPLITU 2013.

>>> PODRUČNI CENTAR SPLIT

 

Također provjeri

Znanstvenici Instituta Pilar na 30. znanstvenom skupu Empirical Studies in Psychology; Beograd, 31. 3. – 2. 4 2023.

Znanstvenici Instituta Pilar sudjelovali su trima izlaganjima i dvama posterima na 30. znanstvenom skupu Empirical… Pročitaj više o Znanstvenici Instituta Pilar na 30. znanstvenom skupu Empirical Studies in Psychology; Beograd, 31. 3. – 2. 4 2023.