Prof. dr. sc. Vlado Šakić u povodu početka rada Područnog centra Dubrovnik

Institut društvenih znanosti „Ivo Pilar” dobio je prošlog tjedna od Grada Dubrovnika unutar dubrovačkih zidina u kompleksu Svata Marija prostor za rad Područnog centra Dubrovnik. Tim povodom u Gradu je boravio ravnatelj Instituta prof. dr. sc. Vlado Šakić koji je najavio brojne znanstvene aktivnosti koje Institut planira provesti putem upravo pokrenutog centra.

vlado-sakic6184

Osnivanjem područnih centara govorimo i o politici da bi Hrvatsku trebalo decentralizirati. Nama je cilj ovdje stvoriti jezgru znanstvenika koji su odavde i koji će u Dubrovniku raditi, a biti u sustavu Instituta Ivo Pilar

U krizi upravo u znanost treba više ulagati, a ne štedjeti na njoj. Mi još uvijek imamo mentalitet da je znanost potrošnja, a zapravo je investicija kako bi znanost pomogla svekolikom razvoju Hrvatske. Može se pratiti da su zemlje koje su se naglo razvijale u tom razdoblju najviše ulagale u znanost. Mi do te pameti tek moramo doći

U razgovoru za Dubrovački list ravnatelj Instituta Ivo Pilar prof. dr. sc. Vlado Šakić je rekao:

– Ovo je značajan trenutak za naš institut i sam Dubrovnik, a treba shvatiti kontekst u kojem Područni centar Dubrovnik djeluje. Institut Ivo Pilar je mrežno ustrojen, putem 18 funkcionalnih centara koje vode autoriteti u određenim područjima znanosti. Druga razina su 6 područnih centara koji su regionalno ustrojeni i kojima smo premrežili Hrvatsku, među kojima je Dubrovnik te Vukovar, Osijek, Gospić, Pula i Split. Zahvaljujući Gradu Dubrovniku dobili smo dovoljan prostor u kojem će raditi naših dvoje znanstvenika, voditelj dr. sc. Vinicije B. Lupis i znanstvena novakinja Nikolina Hazdovac. Formalno Centar sada počinje s radom, ali smo mi i u međuvremenu, od kada nam je prostor obećan, obavili nekoliko znanstvenih i javnih poslova u centru pa smo izdali i prvu studiju u koautorstvu dr. Lupisa i dr. Hrvojke Mihanović – Salopek Željezni duh: Prinos Jakete Palmotića Dionorića hrvatskoj književnoj baštini.

MEĐUNARODNO ZRCALO

– Dvije su temeljne orijentacije Instituta, lokalna zadaća gdje se istražuju relevantne teme u društvenom području južne Hrvatske i okolice i druga, uvjetno rečeno nacionalna zadaća Centra koji će, zbog same prirode i karaktera Grada, tradicije i povijesti biti međunarodno zrcalo Instituta. Putem Dubrovnika ćemo raditi najveći dio međunarodne znanstvene razmjene prema svijetu. Također, u suradnji sa znanstvenim institucijama u Dubrovniku sudjelovat ćemo u organizaciji skupova, a predložit ćemo i dva skupa koje će centar organizirati, kako bi osvijestio u javnosti svoje prisustvo u Dubrovniku.

Što Dubrovnik dobiva otvaranjem Područnog centra Instituta Ivo Pilar?

– Putem ovog centra u Dubrovniku ne dolazi samo dvoje znanstvenika koji će u njemu raditi, već dolazimo svi mi koji radimo u Institutu, dakle 120 zaposlenih od čega 60 doktora znanosti iz društvenih znanosti. Mi smo krupan i jedinstven institut u Hrvatskoj po multidisciplinarnoj suvremenoj orijentaciji u istraživanju. Budući da imamo već 20 godina empirijskog iskustva u istraživanju hrvatskog društva, svu tu baštinu sada širimo i Dubrovnik postaje dio nje i sve će te informacije putem Centra biti na dispoziciji svima. U tom kontekst prva naša zadaća je ponuditi gradonačelniku da napravimo „Znanstvenu monografiju Dubrovnika”. Dubrovnik već ima mnoge monografije, ali one su uglavnom turističkog karaktera. Mi ćemo napraviti jednu ozbiljnu znanstvenu monografiju u koju ćemo uključiti sve relevantne institucije i ljude s dubrovačkog područja i cijele Hrvatske. Očekujem da će to biti rad kojim ćemo se predstaviti Dubrovčanima na uvjerljiv način. S takvim monografijama imamo dosta iskustva jer smo ih radili za mnoge gradove u Hrvatskoj.

TEMELJNI CILJEVI

Koja su temeljna područja istraživanja kojim će se Centar baviti i koji ss prioriteti?

– Samim zapošljavanjem dr. Lupisa za voditelja, čija su dva temeljna područja povijest i povijest umjetnosti, pokazali smo koje su nam orijentacije istraživanja u Dubrovniku. Sam karakter Pilara je multidisciplinaran pa će uz teme iz povijesti i povijesti umjetnosti, biti zastupljene teme iz arheologije, urbane sociologije, psiho-socijalnih aspekata identiteta, regionalne teme kroz prizmu društvenih znanosti i teme koje se tiču mediteranskog identiteta cijele Hrvatske. Postoji puno tema, što je vidljivo iz strategije koju smo napravili. Bit ćemo na dispoziciji i drugima jer mi smo Institut koji je orijentiran prema gospodarstvu, javnom i kulturnom sektoru te obavljamo ekspertne usluge i vrlo projekte za treće naručitelje.

Postoje li daljnji planovi širenje Područnog centra Dubrovnik i hoće li biti mjesta za zapošljavanje novih znanstvenih novaka?

– Sama činjenica da još ni u prostor nismo sjeli, a već smo jednog znanstvenog novaka primili, govori o tome što i kako planiramo. Ovim govorimo i politici da bi Hrvatsku trebalo decentralizirati. Nama je cilj ovdje stvoriti jezgru znanstvenika koji su odavde i koji će u Dubrovniku raditi, a biti u sustavu Instituta Ivo Pilar i cijelu njegovu mrežu međunarodnih suradnji i znanstvenih informacija koje imamo. S druge strane, omogućujemo ostanak mladih znanstvenika u kraju u kojem žive, a ne da svi teže prema metropoli. Kako to ne ovisi samo o nama, jer odobrenja trebamo dobiti od Ministarstva znanosti za svako novo zapošljavanje, dijelimo te tegobe koje se na državnoj razini događaju.

ZANEMARIVANJE ZNANOSTI

– Znate da nema posljednjih godina puno razumijevanja za zapošljavanje znanstvenih novaka i, inače je status znanosti dosta zanemaren i nije prepoznata prava uloga znanosti. U krizi upravo u znanost treba više ulagati, a ne štedjeti na njoj. Mi još uvijek imamo mentalitet da je znanost potrošnja, a zapravo je investicija kako bi znanost pomogla svekolikom razvoju Hrvatske. Može se pratiti da su zemlje koje su se naglo razvijale u tom razdoblju najviše ulagale u znanost. Mi do te pameti tek moramo doći. Naše gospodarstvo malo koristi znanost, a društveni i javni sektor nešto više i to su tegobe s kojima se susrećemo. Upravo mrežom područnih centara želimo pokazati da se i drukčije može. Ako imamo regionalnu znanstvenu infrastrukturu, moći ćemo cijelu Hrvatsku bolje istraživati nego ako na sve gledamo iz Zagreba. Naravno da je Vinicije Lupis ovdje sposobniji i otvara nam šira vrata za istraživanje ovog područja, nego da mi to radimo iz Zagreba.

MARKO GILJAČA
TONĆI PLAZIBAT

– Ravnatelj IDZ “Ivo Pilar” prof. dr. sc. Vlado Šakić: Izradit ćemo znanstvenu monografiju, DUBROVAČKI LIST, petak, 1. listopada 2010.

Znanstvenici s Instituta Ivo Pilar na prijemu kod gradonačelnika Dubrovnika, 19. veljače 2010.

Također provjeri

Potpisan Programski ugovor s Ministarstvom znanosti i obrazovanja, 28. 12. 2023.

U Ministarstvu znanosti i obrazovanja potpisani su 28. prosinca 2023. programski ugovori sa skupinom javnih… Pročitaj više o Potpisan Programski ugovor s Ministarstvom znanosti i obrazovanja, 28. 12. 2023.