Dr. sc. Anja Wertag: “20 godina Mračne trijade: Retrospektiva, perspektiva i prospektiva”, 22. 5. 2022.

Dr. sc. Anja Wertag na 8. kongresu studenata psihologije PSIHOZIJ održala je 22. svibnja 2022. plenarno predavanje pod naslovom “20 godina Mračne trijade: Retrospektiva, perspektiva i prospektiva”. Sažetak predavanja

8. kongres studenata psihologije PSIHOZIJ, 20.-22. 5. 2022.

20 godina Mračne trijade: retrospektiva, perspektiva i prospektiva

Prije točno 20 godina, Paulhus i Williams (2002) predložili su koncept Mračne trijade kako bi rasvijetlili nalaze istraživanja o osobama koje su socijalno odbojne, no njihovo ponašanje se ne može svrstati izvan normalnog raspona funkcioniranja. Tri crte ličnosti su se pokazale najizraženijima: makijavelizam, narcizam i psihopatija. Iako se za svaku od crta vezuju neke specifične karakteristike (npr. strateška usmjerenost prema ostvarivanju vlastitih ciljeva kod makijavelizma, usredotočenost na vlastitu vrijednost kod narcizma, te impulzivnost kod psihopatije), u sve tri crte odražava se socijalno destruktivni karakter s ponašajnim tendencijama prema manipulaciji, varanju, samopromoviranju, emocionalnoj hladnoći i agresiji. Popularnost koncepta vidljiva je iz eksponencijalnog rasta broja istraživanja koja su uključivala ovaj koncept; primjerice, u desetogodišnjem pregledu literature o Mračnoj trijadi navedeno je kako je izvorni rad imao preko 350 citata prema Google Scholaru, dok ta brojka danas prelazi 4.000. Što smo u proteklih 20 godina naučili o Mračnoj trijadi? Kakvo je trenutno stanje u ovom području u svijetu i kod nas? U kojem smjeru bi mogla ići daljnja istraživanja? neka su od pitanja kojima se predavanje pozabavilo.

Dr. sc. Anja Wertag

Također provjeri

Sporazum o suradnji Instituta Pilar s Gradskim muzejom Korčula; Korčula, 8.-9. 4. 2024.

Institut društvenih znanosti Ivo Pilar i Gradski muzej Korčula sklopili su u gradu Korčuli 8.… Pročitaj više o Sporazum o suradnji Instituta Pilar s Gradskim muzejom Korčula; Korčula, 8.-9. 4. 2024.