HRVATSKO DRUŠTVO: 25 GODINA NAKON VUKOVARA ‘91., 14.-15. 11. 2016.

U povodu obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. Institut društvenih znanosti Ivo Pilar organizirao je 14. i 15. studenoga 2016. tradicionalni 19. po redu znanstveno-stručni skup “Vukovar ’91. – dvadeset i peta godina poslije”. Tema ovogodišnjega skupa koji je održan u svečanoj dvorani Hrvatskoga doma Vukovar bila je HRVATSKO DRUŠTVO: 25 GODINA NAKON VUKOVARA ‘91. – Pozivnica s programom | Knjiga sažetaka

 

IMG 0441 s
IMG 0444 s IMG 0457 s IMG 0462 s
IMG 0394 s IMG 0407 s

19. znanstveno-stručni skup “Vukovar ’91. – dvadeset i peta godina poslije”; Vukovar, 14.-15. studenoga 2016.

 

Na skupu “Hrvatsko društvo: 25 godina nakon Vukovara ’91.” sudjelovalo je tridesetak uglednih znanstvenika, stručnjaka i sudionika događaja u Vukovaru iz kasnoga ljeta i jeseni 1991. koji su u svojim prezentacijama i zanimljivoj raspravi produbili opće znanje o simboličkom, fenomenološkom i paradigmatskom značenju vukovarske drame.

Prije skupa sudionici i gosti položili su vijence, zapalili svijeće i pomolili se na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata i kod masovne grobnice na Ovčari te na taj način odali poštovanje prema onima koji su svojim životima omogućili da mi danas radimo i živimo u miru i u samostalnoj hrvatskoj državi. Molitvu na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata predvodio je fra Ivica Jagodić, gvardijan vukovarskog franjevačkog samostana, a uz masovnu grobnicu na Ovčari fr. Henrik Ivan Damjanović, arhivar cistercitske opatije Mehrerau iz Bregenza, u Austriji.

U memorijalnom i protokolarnom dijelu skupa sudjelovali su i saborska zastupnica Bruna Esih kao izaslanica predsjednice Republike Hrvatske, saborski zastupnik Miroslav Šimić kao izaslanik predsjednika Hrvatskoga Sabora te Stjepan Sučić, pomoćnik ministra hrvatskih branitelja. Uz njih, sudionike skupa uvodnim su riječima pozdravili Marijan Pavliček, zamjenik vukovarskog gradonačelnika te Božo Galić, župan Vukovarsko-srijemske županije. Tradicionalno, skup je prigodnim riječima otvorio prof. dr. sc. Vlado Šakić, ravnatelj Instituta Pilar.

D. Živić
19 Vu logo

>>> Program DANA SJEĆANJA NA ŽRTVU VUKOVARA 1991.-2016.: “VUKOVAR – MJESTO POSEBNOG PIJETETA”; Vukovar, 11.-20. studenoga 2016.

>>> Pozivnica i program 19. ZNANSTVENO-STRUČNOG SKUPA VUKOVAR ‘91. – 25 GODINA POSLIJE; Vukovar, 14.-15. studenoga 2016.

>>> Knjiga sažetaka 19. ZNANSTVENO-STRUČNOG SKUPA VUKOVAR ‘91. – 25 GODINA POSLIJE; Vukovar, 14.-15. studenoga 2016.

Iz Knjige sažetaka – Riječ urednica

Ovogodišnji 19. po redu znanstveno-stručni skup Vukovar ’91. rezultat je četvrtstoljetnog polemičkog diskursa domaće i međunarodne akademske i stručne javnosti – diskursa kojim se željelo odgovoriti na suvremene zamke neoliberalnih politika permanentne tranzicije hrvatskog post-komunističkog društava. Kultura smrti koja je toliko danas sveprisutna u medijima simulira stvarnost u kojoj se realitet – zbilja ratnoga nasilja, zlostavljanja, silovanja – konstruira, interpretira i reinterpretira u skladu s tim kako i na koji način se cijeli narodi, pa tako i Hrvatski narod, mogu smjestiti u okvire “podnošljivosti” senzibilizirane neoliberalne i građanske zapadne demokracije. U vlastitoj nemoćnosti da se suprotstavimo iskrivljenim i prerađenim povijesnim činjenicama iz bliske prošlosti Domovinskoga rata i “mirne reintegracije”, Vukovarci i vukovarsko iskustvo 1991. godine kroz ciljane politike i metode “kulture zaborava” više od dva desetljeća preživljava unatoč “protudruštvu” (Rogić) – protudruštvu koje posramljivanjem branitelja i preživjelih želi hrvatsku javnost utopiti u more ravnodušnosti i izjednačavanja žrtve i agresora.

Vukovarske žrtve i preživjeli u transgeneracijskom grču žive svoje traume, a aktualna ih politika tranzicijske pravde kroz memorijalno okamenjena mjesta sjećanja, vrlo često prešutno “pacificira” u zalog novih “dobrosusjedskih odnosa”, regionalne sigurnosti i europske prekogranične suradnje. Vukovarci – branitelji, preživjeli i žrtve – bili su i još uvijek jesu problem jer svjedoče – svjedoče o domaćoj i tuđoj nemoći – onih koji u ozračju ljudskih prava i multikulturalnosti dobivaju odličja za toleranciju (Špoljar-Vržina). Branitelji, žrtve i preživjeli Vukovarci jesu autentični glasovi razuma, istine i pravde koje nije tako lako zatomiti političkim eurointegracijskim “uspješnicama” i memoricidnim agendama. Kako bi se mentalno zdravlje i higijena (Meštrović) cjelokupnoga hrvatskoga društva održala i obranila od šizoidnih domaćih i neoliberalnih “moralnih” poduzetnika i njihovih politika, Hrvatska se mora okrenuti vlastitoj pričuvi “tehničke subjektivnosti” (Rogić) koja se nepogovorno temelji na moralno-identitetskim vrijednostima Vukovara 1991. godine.

Stoga i ove godine, na 25 godišnjicu postojanja, rada i djelovanja Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar, i 10 godišnjicu rada njegovog područnog centra u Vukovaru, sudionici skupa predano i ustrajno odgovaraju na sve izazove razvoja hrvatskoga suvremenoga društva u kojem fenomen Vukovara 1991. godine izlazi iz okvira vukovarskih lokalnih zajednica i ulazi u širi polemički diskurs suvremene akademske i stručne javnosti.

Sandra Cvikić i Ivana Žebec Šilj
>>> PODRUČNI CENTAR VUKOVAR

Također provjeri

Predstavljanje zbornika radova IDENTITET HRVATA BOKE KOTORSKE; Zagreb, 18. 3. 2024.

Institut društvenih znanosti Ivo Pilar u suradnji s Hrvatskim kulturnim društvom Napredak organizirao je predstavljanje… Pročitaj više o Predstavljanje zbornika radova IDENTITET HRVATA BOKE KOTORSKE; Zagreb, 18. 3. 2024.