Tribina u Osijeku: Hrvatski identitet i vrijednosti u europskom kontekstu

Područni centar Instituta Pilar u Osijeku organizirao je tribinu HRVATSKI IDENTITET I VRIJEDNOSTI U EUROPSKOM KONTEKSTU koja se održala 23. studenoga 2012. godine u Klubu knjižare Nova u Osijeku. Na tribini su sudjelovali prof. dr. sc. Vlado ŠAKIĆ i prof. dr. sc. Gordan ČRPIĆ, a pozdravnu riječ održao je dr. sc. Miljenko BREKALO, voditelj Područnog centra Instituta Pilar u Osijeku. – Iz medija

tribina_os_foto

Foto: j.šeri


Iz medija

Glas Slavonije: Slavonce brine što su institucije izgrađene da kontroliraju, a ne da budu servis građanima, 25. studeni 2012.

Područni centar Instituta društvenih znanosti “Ivo Pilar” uz vodstvo dr. sc. Miljenka Brekala u Osijeku je, u Klubu knjižare Nova, održao tribinu “Hrvatski identitet i vrijednosti u europskom kontekstu”. Zanimljivosti su iznijeli prof. dr. sc. Vlado Šakić, ravnatelj Instituta Pilar, i prof. dr. sc. Gordan Črpić, prorektor na Hrvatskom katoličkom sveučilištu u Zagrebu.

“Glede domoljublja, Hrvati su kritični domoljubi i sebe doživljavaju društvenim, sposobnim, prijateljskim, pametnim, obrazovanim, miroljubivim, poštenim, iskrenim, marljivim, sklonim zajedništvu, nesebičnim, nisu zavidni, ali na zadnjem mjestu je složnost. “Prema temeljnim odrednicama najsličniji smo zapadnoeuropskim zemljama. Spoznaje o identitetu nužno je izgrađivati u obrazovanom sustavu od dječjeg vrtića do sveučilišta”, ističe Šakić.

O razumijevanju identiteta u tradicionalnom, modernom i postmodernom društvu govorio je Gordan Črpić, napominjući kako postmoderno društvo karakterizira subjektivizacija, globalizacija, virtualizacija i izbjegavanje određenosti identiteta, te je predočio istraživanje o stanju religioznosti, koje pokazuje da se konfesionalna identifikacija odnosi na 90 opredijeljenih, odnosno 85 posto katolika. Na vjerske obrede tjedno odlazi oko 25 posto građana, dnevno moli 30-35 posto, u Boga vjeruje 80 posto ljudi, a religioznim se smatra 75-80 posto. U Črpićevom izlaganju, utemeljenom u istraživanju prof.dr. Josipa Balobana s KBF-a (provedenom 1999. i 2008., koje je obuhvatilo 47 zemalja u Europi) čulo se kako u Hrvatskoj kontinuirano opada povjerenje u institucije (vojska, Crkva, obrazovani sustav, NATO, EU, pravosuđe). “Kultura povjerenje jača povezanost pojedinca i zajednice te time osjećaj pripadnosti, odnosno sam identitet. U Hrvatskoj imamo fenomen protudruštva – državne institucije su izgrađene da kontroliraju građane, a ne da im budu servis. Država nije religijski neutralna pa imamo sukob dvaju svjetonazora, “dvije religije – državne i kršćanstva”, zaključuje Črpić.

(R.I.)

Pozivnica za tribinu HRVATSKI IDENTITET I VRIJEDNOSTI U EUROPSKOM KONTEKSTU, Osijek, 23. studeni 2012.

tribina_osijek

>>> PODRUČNI CENTAR OSIJEK

Također provjeri

Dr. sc. Danijel Vojak na “25th workshop on the History and Memory of National Socialist Camps and Killing Sites”, 13. 5. 2022.

Dr. sc. Danijel Vojak održao je 13. svibnja 2022. u Zagrebu (Hotel Central) predavanje „Samudaripen… Pročitaj više o Dr. sc. Danijel Vojak na “25th workshop on the History and Memory of National Socialist Camps and Killing Sites”, 13. 5. 2022.