Obilježena 20. obljetnica Instituta Ivo Pilar


ZAGREB, 25. studenog 2011. (Hina) – Svečanom akademijom kojoj su uz znanstvenike i zaposlenike Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar nazočili i hrvatski ministar znanosti, prosvjete i športa Radovan Fuchs, savjetnica za znanost predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića Ankica Marinović, predstavnici hrvatskih sveučilišta, znanstvenih i kulturnih ustanova te javnih instituta danas je u Zagrebu obilježena 20. obljetnica Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar – Iz medija
 

1_fah-44_full 2_fah-41_full 3_fah-40_full 4_fah-39_full 5_fah-38_full

Fotografije: FAH

Fotogalerija: Svečana akademija u povodu 20. obljetnice Instituta Ivo Pilar
Program svečane akademije u povodu 20. obljetnice Instituta Ivo Pilar

Ravnatelj Instituta Vlado Šakić podsjetio je kako je Institut Ivo Pilar utemeljen 1991. godine te dodao kako je Institut u odabiru tema koje je obrađivao uvijek birao nacionalne europske i globalnim teme. “U Institut smo zapošljavali i znanstvenike iz drzgih zemalja”, rekao je dodavši kako su oni uz znanstveni rad unaprjeđivali međunarodnu suradnju Instituta.

Istaknuo je kako Institut sustavno razvija multidisciplinarni i interdisciplinarni pristup problemima te napomenuo kako su trajna težišta Instituta Ivo Pilar empirijska utemeljenost, multidisiciplinarnost, interdisciplinarnost, usporednost, primjenjivost, tematska raznolikost, izvrsnost, otvorenost za suradnju, dostupnost i časnost.

Kao ciljeve Instituta u budućnosti naveo je povlačenje novca iz europskih fondova za znanstveno istraživanje te poboljšanje rada koje ovisi financijskoj potpori državnih ustanova.

“Institut je razvio respektabilnu istraživačku djelatnost, koja se cijeni ne samo u Hrvatskoj, nego i inozemstvu”, rekao je Šakić dodavši kako se časopis “Društvena istraživanja” citira u najprestižnijim svjetskim sekunadarnim i tercijarnim publikacijama.

Podsjetio je kako su u posljednjih pet godina znanstvenici Instituta sudjelovali u 51 međunarodnom projektu, organizirali 7 međunarodnih te 187 međunarodnih javnih skupova te istaknuo kako je u tom razdoblju doktoriralo 19 i magistriralo po predbolonjskim pravilima 10 znanstvenika.

Ministar Fuchs ustvrdio je kako Institut Pilar svojim ugledom nadilazi državne granice te ocijenio kako je on spona između teorije i društva. “Stručnjaci Instituta su sudjelovali u izradbi Prijedloga Zakona o visokom školstvu i znanosti”, napomenuo je dodavši da bi se poslije izbora morali prihvatiti zakoni kako bi se Hrvatska što učinkovitije uklopila u EU.

Savjetnica Predsjednika RH za znanost Ankica Marinović smatra kako je Institut Pilar po svojim znanstvenim istraživanjima prepoznat ne samo u Hrvatskoj nego i u regiji. “Zato budite oštra znanstvena konkurencija u široj regiji i Europi”, poručila je.

Institut “Ivo Pilar” osnovan je 1991. neposredno nakon uspostave hrvatske neovisnosti i demokratskog poretka. Od 1998. do 2011. objavio je 37 zbornika, 14 studija, 18 knjiga u suizdavaštvu, nekoliko posebnih izdanja te knjiga, prinosa za proučavanje života i djela Ive Pilara. Od godine 1992. objavljeno je 113 brojeva časopisa “Društvena istraživanja”, koji se od 1993. nalazi na listi Current Contentsa. Institut “Ivo Pilar” zapošljava 119 djelatnika, najviše asistenata – 34, znanstvenih suradnika – 24, znanstvenih savjetnika – 19 i viših znanstvenih suradnika – 16. Između ostalih 40 je sociologa, 23 psihologa i 19 povjesničara. Institut ima 67 doktora znanosti.

(Hina)


Ravnatelj Šakić: Institut “Ivo Pilar” razvio respektabilnu istraživačku djelatnost

ZAGREB, 24. studenog 2011. (Hina) – Ravnatelj Instituta društvenih znanosti “Ivo Pilar” Vlado Šakić, u povodu obilježavanja dvadeset godina te znanstvene ustanove, izjavio je kako su na Institutu razvili respektabilnu istraživačku djelatnost, koja se cijeni ne samo u Hrvatskoj, nego i inozemstvu, o čemu svjedoče istraživački projekti, od domaćih i stranih naručitelja, izdavačka djelatnost, bilo da je riječ o zbornicima i studijima, kao i časopis “Društvena istraživanja” koji se citira u najprestižnijim svjetskim sekunadarnim i tercijarnim publikacijama.

Po Šakićevim riječima samo u posljednjih pet godina znanstvenici Instituta sudjelovali su u 51 međunarodnom projektu, organizirali sedam međunarodnih te 187 međunarodnih javnih skupova, što razvidno pokazuje, kako je dodao, međunarodnu umreženost Instituta. Pritom napominje kako je u tom razdoblju doktoriralo 19 i magistriralo po predbolonjskim pravilima 10 znanstvenika, što znači da je velika većina nositelja znanstvene djelatnosti razvijena na Institutu.

Institut “Ivo Pilar” osnovan je 1991. neposredno nakon uspostave hrvatske neovisnosti i demokratskog poretka.

“Temeljeći svoju znanstvenu djelatnost na činjenici da je hrvatsko društvo nedovoljno, selektivno ili potpuno neistraženo, u različitim aspektima te na motu ‘istraživanjem do činjenica'”, Šakić napominje kako se Institut od početka razvijao u organizacijskom, metodološkom i teorijskom smislu, sukladno sličnim institucijama u području društvenih i humanističkih znanosti u okviru zapadne Europe i SAD-a. Pritom ne skriva kako su postavljali i istraživačke standarde, kao npr. u istraživanju javnog mnijenja, ispod kojih se ne može ići, premda u tom slučaju, ima raznih dnevno-političkih anketa, koje naočigled pokazuju svoje manjkavosti i ograničenosti.

Šakić podsjeća kako je nastala temeljem istraživanja čitava biblioteka knjiga i publikacija, ali unatoč tome tek je obrađeno 50 posto prikupljene empirijske građe. Napominje kako, u zadnje vrijeme Institut stavlja težište na teorijskim sintezama temeljenim na provedenim istraživanjima o hrvatskom društvu. Također napominje da će uskoro objaviti sabrane radove i dvadesetgodišnja istraživanja o ratu protiv Hrvatske, u četiri tematske cjeline (agresija na Hrvatsku, progonstvo i povratak, ratne posljedice i te označnice Vukovara i vukovarske bitke).

Jedna velika tema koja zaokuplja znanstveni interes, kako upozorava, jest hrvatsko iseljeništvo. Na tom tragu već su objavljene monografija “Iseljena Hrvatska” te nedavno multidisciplinarna studija “Modernizacija u Hrvatskoj i hrvatska odselidba”. Svrha svega je u što skorije vrijeme izraditi u tom okviru Hrvatski iseljenički leksikon te započeti rad na enciklopediji isljene Hrvatske.

“Iz perspektive istraženih činjenica koje posjedujemo na Institutu, pruža se često dijametralno suprotna slika o hrvatskomu društvu od one koju oblikuju mediji”, izjavio je Šakić, dodavši kako su neki mediji u funkciju uobličavanja “hrvatskog protudruštva” prije nego njegovog objektivnog i nepristranog predstavljanja javnosti.

Naši empirijski podatci medije najčešće ne zanimaju, a posjedujemo pravo bogatstvo istraženih društvenih fenomena. U nekoj drugoj situaciji to bi bio pravi “rudnik”, osnova na kojoj bi se moglo graditi analize i komentare bitnih društvenih procesa i pojava, rekao je.

Upitan kako su zadovoljni medijskim praćenjem rada Instituta, rekao je kako je u prvoj fazi, u vrijeme nastanka Instituta, nekritički napadan, ali kako je rastao ugled Instituta u zemlji i svijetu tako je njihov interes za Institut slabio u tom smislu.

“U sadašnjosti glavni mediji su poglavito rezervirani ili selektivno koriste neke rezultate rada Instituta te konzultiraju pojedine znanstvenike”, izjavio je, dodavši kako u cjelini gledajući neprimjereno prate rad Instituta.

Institut “Ivo Pilar” od 1998. do 2011. objavio je 37 zbornika, 14 studija, 18 knjiga u suizdavaštvu, nekoliko posebnih izdanja te knjiga, prinosa za proučavanje života i djela Ive Pilara.

Od 1992. objavljeno je 113 brojeva časopisa Društvena istraživanja, koji su u najvećem broju bili tematski. Taj časopis inače na listi je Current Contentsa od 1993., što časopisu kao i Institutu u cjelini daje poseban značaj, kao i činjenica da Institut radi na međunarodnim projektima u suradnji s znanstvenicima iz inozemstva u okviru znanstvenih organizacija i programa Europske unije (COST, F6 i F7).

Institut “Ivo Pilar” zapošljava 119 djelatnika, najviše asistenata – 34, znanstvenih suradnika – 24, znanstvenih savjetnika – 19 i viših znanstvenih suradnika – 16. Najviše ima sociologa, njih 40, zatim 23 psihologa, 19 povjesničara i td. S obzirom na akademski stupanj ima 67 doktora znanosti.

(Hina)


Iz medija

HINA: Obilježena 20. obljetnica Instituta Ivo Pilar

HINA: Ravnatelj Šakić: Institut “Ivo Pilar” razvio respektabilnu istraživačku djelatnost

HRT: Obilježena 20. obljetnica Instituta Ivo Pilar

Jutarnji list: Institut ‘Ivo Pilar’ proslavio svoj 20. rođendan

Culturenet.hr: 20 godina Instituta ‘Ivo Pilar’

Hrvatski radio Vukovar: Institut Ivo Pilar obilježio 20. obljetnicu postojanja

Program svečane akademije u povodu 20. obljetnice Instituta Ivo Pilar
Fotogalerija: Svečana akademija u povodu 20. obljetnice Instituta Ivo Pilar

>>> UZ DAN INSTITUTA 2011. >>> 20 GODINA ISTRAŽIVANJA INSTITUTA IVO PILAR

Također provjeri

Predstavljanje zbornika radova IDENTITET HRVATA BOKE KOTORSKE; Zagreb, 18. 3. 2024.

Institut društvenih znanosti Ivo Pilar u suradnji s Hrvatskim kulturnim društvom Napredak organizirao je predstavljanje… Pročitaj više o Predstavljanje zbornika radova IDENTITET HRVATA BOKE KOTORSKE; Zagreb, 18. 3. 2024.