Predstavljena knjiga Jadranke Rebeke Anić KAKO RAZUMJETI ROD? u Splitu

U utorak, 27. prosinca 2011.  u Gradskoj knjižnici Marka Marulića (Split, Multimedijalna dvorana, Ulica slobode 2) predstavljena je knjiga Jadranke Rebeke Anić KAKO RAZUMJETI ROD? Povijest rasprave i različita razumijevanja u Crkvi (Biblioteka Centra za religijske studije – knjiga druga). Pozdravnu riječ održao je dr. sc. Saša Mrduljaš, voditelj Područnog centra Split, a o knjizi su govorili: Inga Tomić-Koludrović, Anton Šuljić, Slavica Jakelić i autorica Jadranka Rebeka Anić 

rod_1 rod_2 rod_3

S predstavljanja knjige KAKO RAZUMJETI ROD? Jadranke Rebeke Anić u Splitu 27. prosinca 2011.

Iz medija: GLAS KONCILA, Što znači “rod”?, 5. siječnja 2012.

Razotkrivanje kompleksnosti katoličkih teoloških rasprava o rodu

Najnoviju knjigu Jadranke Rebeke Anić predstavili su 27. prosinca 2011. u Gradskoj knjižnici Marka Marulića u Splitu prof. dr. Inga Tomić-Koludrović, pročelnica Odjela za sociologiju Sveučilišta u Zadru; don Anton Šuljić, pomoćnik ravnatelja katoličke izdavačke kuće Kršćanska sadašnjost; prof. dr. Slavica Jakelić, profesorica na University of Virginia te sama autorica.

Predstavljači su istaknuli da su u knjizi Kako razumjeti rod? Povijest rasprave i različita tumačenja u Crkvi prikazani konteksti u kojima se pojavljuje i razvija pojam rod (gender) te tumačenja i prihvaćanje pojma u Katoličkoj crkvi. Genealogijom pojmova i ukazivanjem na svijet strahova, interesa i borbi koje se skrivaju iza tih pojmova, ova knjiga, prema mišljenju predstavljača, želi unijeti jasnoću u jezik, omogućiti razumijevanje i otvoriti dijalog.

Razotkrivanju kompleksnosti katoličkih teoloških rasprava o rodu autorica prilazi tako što u centar svoje analize stavlja knjigu Rodna revolucija: Relativizam u akciji njemačke katoličke autorice Gabriele Kuby, u Hrvatskoj prevedenu kao Nova ideologija seksualnosti: Izazovi i opasnosti gender revolucije (Verbum, 2010.). Riječ je o knjizi koja je od mnogih prihvaćena kao autoritativan, pa čak isključiv, vodič kroz katoličko promišljanje roda. Prof. Jakelić predstavila je kontekst iz kojeg potječu postavke koje zastupa Gabriele Kuby, te biografije i djelatnost dviju autorica o kojima je Gabriele Kuby u svojim postavkama ovisna a koje imaju utjecaja i na stavove o rodu Papinskoga vijeća za obitelj. Prof. Jakelić je također upozorila na rasprave koje se o konceptu kulturnog rata vode u Americi a koje zanemaruje Gabriele Kuby i njoj slični autori i autorice te taj koncept nekritički prenose u Europu.

Prof. Tomić-Koludrović i don Ante Šuljić prikazali su sadržaj knjige s. Rebeke vrednujući knjigu iz sociološke, odnosno teološke perspektive. Predstavljači su istaknuli da je knjiga Kako razumjeti rod? respektabilna studija koja će čitateljima u Hrvatskoj pružiti ne samo složeniji pogled na pojam roda, nego ih i potaknuti na daljnje promišljanje koliko neka nedovoljno sofisticirana i nedovoljno kritična i nedovoljno kontekstualizirana shvaćanja pojedinih pojmova mogu izazvati ne samo zabuna nego i ideoloških nesuglasica. Ocjenjuju da knjiga predstavlja sjajan primjer hermeneutike vođene principima strpljivog osluškivanja i odčitavanja ideja drugih, naročito onih s kojima se autorica ne slaže. Ukazali su i na to da dr. Anić čak i kad je kritična ostaje otvorena za drugoga i drugačijega, uvažava ih i priznaje njihovo pravo na vlastito očitovanje. Budući da je knjiga bogata izvorima, objašnjenjima i kontekstualizacijama koje daleko nadilaze radove  slične vrste, predstavljači su mišljenja da knjiga može poslužiti i kao udžbenik, odnosno predviđaju da će postati nezaobilazna literatura u svim budućim raspravama i kolegijima koji se tiču društvene konstrukcije roda. Premda je knjiga pisana unutar i zbog hrvatskih prilika, smatraju da i porukom i metodom nadilazi regionalne okvire te su poželjeli da što skorije bude prevedena na neki od stranih jezika.

Predstavljanju knjige posebnu pozornost posvetio je HRT – Radio Split. Osim zasebno emitiranog intervjua s Jadrankom Rebekom Anić, 27. prosinca je uz poslijepodnevne vijesti slijedila i najava predstavljanja knjige te dijelovi intervjua s autoricom.

Saša Mrduljaš

O knjizi Jadranke Rebeke Anić KAKO RAZUMJETI ROD? – Sadržaj / Predgovor / Uvod / Zaključak / Pojmovnik / Iz recenzija / O autorici
Predstavljanje knjige KAKO RAZUMJETI ROD? Jadranke Rebeke Anić u Zagrebu, 12.12.2011.
Pozivnica

                rod_split

>>> PODRUČNI CENTAR SPLIT
>>> CENTAR ZA RELIGIJSKE STUDIJE

Također provjeri

Znanstvenici Instituta Pilar na 30. znanstvenom skupu Empirical Studies in Psychology; Beograd, 31. 3. – 2. 4 2023.

Znanstvenici Instituta Pilar sudjelovali su trima izlaganjima i dvama posterima na 30. znanstvenom skupu Empirical… Pročitaj više o Znanstvenici Instituta Pilar na 30. znanstvenom skupu Empirical Studies in Psychology; Beograd, 31. 3. – 2. 4 2023.