Predstavljena knjiga KAKO RAZUMJETI ROD? Jadranke Rebeke Anić

U ponedjeljak 12. prosinca 2011. u Institutu društvenih znanosti Ivo Pilar (Marulićev trg 19/1, Zagreb) predstavljena je knjiga Jadranke Rebeke Anić KAKO RAZUMJETI ROD? Povijest rasprave i različita razumijevanja u Crkvi (Biblioteka Centra za religijske studije – knjiga druga). Pozdravnu riječ održao je prof. dr. sc. Vlado Šakić, ravnatelj Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar, a o knjizi su govorili: Inga Tomić-Koludrović, Anton Šuljić i autorica Jadranka Rebeka Anić. – Iz medija
 

pro_rod Govoreći o nastanku knjige, autorica je istaknula kako je prije godinu dana radila na knjizi o ljudskom pravu žena u Katoličkoj Crkvi… No, tada se pojavila knjiga Gabriele Kuby koja je pobudila njezino zanimanje… Knjigom se pokazuje kako je razumijevanje roda u rodnim teorijama i u Katoličkoj Crkvi znatno složenije nego što to prikazuje Gabriele Kuby, da između rodnih teorija i Katoličke Crkve ne mora vladati rat i neprijateljstvo nego dijalog; da se i u teologiji događa pomak od feminističkog do rodnog istraživanja, od rodnog istraživanja do istraživanja spolova pri čemu spol – kao i u rodnim teorijama – nema isključivo biološko značenje koje je imao prije rodnih rasprava; da je stoga važno uočiti kako nije samo pojmu rod potrebno tumačenja nego i pojmu spol.


Iz medija: IKA: “Kako razumjeti rod?”

Zagreb, (IKA) – Knjiga “Kako razumjeti rod? Povijest rasprave i različita razumijevanja u Crkvi” dr. Jadranke Rebeke Anić predstavljena je 12. prosinca u Institutu društvenih znanosti Ivo Pilar u Zagrebu. Knjigu su predstavili recenzentica dr. Inga Tomić-Koludrović, prof. Anton Šuljić i autorica.
Dr. Tomić-Koludrović istaknula je kako je knjiga respektabilna studija koja će čitateljima u Hrvatskoj pružiti ne samo složeniji pogled na pojam roda nego ih i potaknuti na daljnje promišljanje koliko neka nedovoljno sofisticirana i nedovoljno kritična i nedovoljno kontekstualizirana shvaćanja pojedinih pojmova mogu izazvati ne samo zabuna nego i ideoloških nesuglasica. Istaknula je i kako je knjiga Jadranke Rebeke Anić bogata izvorima, objašnjenjima i kontekstualizacijama koje daleko nadilaze knjige slične vrste. Stoga može poslužiti i kao udžbenik, ali i kao kritički tekst za promišljanje odnosa Katoličke Crkve i suvremenosti na terenu koji je danas smatran indikatorom tolerancije prema drugom i drugačijem.
Prof. Šuljić pojasnio je kako autorica tu knjigu piše da bi odgovorila, pa i prokazala stavove Gabriele Kuby iznesene u knjizi koja je na hrvatskom prevedena pod naslovom “Nova ideologija seksualnosti. Izazovi i opasnosti gender revolucije”. Anić ukazuje na manjkavosti i zablude te knjige, a zapravo iznosi cijelu paletu rasprave oko pojma rod, rodne politike, spolne orijentacije i sl. Šuljić je istaknuo kako autorica donosi i osvrt na stajališta i izjave Svete Stolice o razlikovanju roda, kao i o rodu u crkvenim dokumentima. Iznosi i glavne teze pojedinih katoličkih i protestantskih teologa o toj problematici.
Govoreći o nastanku knjige, autorica je istaknula kako je prije godinu dana radila na knjizi o ljudskom pravu žena u Katoličkoj Crkvi. Jedno poglavlje trebalo je biti vezano uz rod. No, tada se pojavila knjiga Gabriele Kuby koja je pobudila njezino zanimanje, stoga je prionula istraživanju literature i pojmova. Knjigom se pokazuje kako je razumijevanje roda u rodnim teorijama i u Katoličkoj Crkvi znatno složenije nego što to prikazuje Gabriele Kuby, da između rodnih teorija i Katoličke Crkve ne mora vladati rat i neprijateljstvo nego dijalog; da se i u teologiji događa pomak od feminističkog do rodnog istraživanja, od rodnog istraživanja do istraživanja spolova pri čemu spol – kao i u rodnim teorijama – nema isključivo biološko značenje koje je imao prije rodnih rasprava; da je stoga važno uočiti kako nije samo pojmu rod potrebno tumačenja nego i pojmu spol.

IKA, “Kako razumjeti rod?”, 12. prosinca 2011.

                pozivnica_rod

 

Pozivnica
O knjizi Jadranke Rebeke Anić KAKO RAZUMJETI ROD? – Sadržaj / Predgovor / Uvod / Zaključak / Pojmovnik / Iz recenzija / O autorici

>>> PODRUČNI CENTAR SPLIT
>>> CENTAR ZA RELIGIJSKE STUDIJE

Također provjeri

Predstavljanje zbornika radova IDENTITET HRVATA BOKE KOTORSKE; Zagreb, 18. 3. 2024.

Institut društvenih znanosti Ivo Pilar u suradnji s Hrvatskim kulturnim društvom Napredak organizirao je predstavljanje… Pročitaj više o Predstavljanje zbornika radova IDENTITET HRVATA BOKE KOTORSKE; Zagreb, 18. 3. 2024.