Dr. sc. Renata Glavak Tkalić na 2. znanstveno-stručnom skupu na temu ovisnosti o internetu, pušenju, psihoaktivnim tvarima, alkoholu i kockanju IPAK ’23

Dr. sc. Renata Glavak Tkalić održala pozvano predavanje i sudjelovala u okruglom stolu na 2. znanstveno-stručnom skupu s međunarodnim sudjelovanjem na temu ovisnosti o internetu, pušenju, psihoaktivnim tvarima, alkoholu i kockanju IPAK ’23

i1
 
2. znanstveno-stručni skup s međunarodnim sudjelovanjem na temu ovisnosti o internetu, pušenju, psihoaktivnim tvarima, alkoholu i kockanju IPAK’23 održan je 23.-24. studenog 2023. u Zagrebu u organizaciji Klinike za psihijatriju Sveti Ivan, Gradskog ureda za socijalnu zaštitu zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom te Povjerenstva Grada Zagreba za prevenciju i suzbijanje zlouporabe droga te drugih ovisnosti.
 
U okviru konferencije održan je simpozij „Mladi s teškoćama mentalnog zdravlja i uporaba sredstava ovisnosti“ u sklopu kojeg je dr. sc. Renata Glavak Tkalić održala pozvano predavanje pod naslovom „Stres i izazovi u adolescenciji: uporaba sredstava ovisnosti, problematično igranje videoigara i problematično korištenje društvenih mreža“, temeljeno na rezultatima projekta STRESS LOAD – Longitudinalno istraživanje stresa adolescenata (voditelj: dr. sc. Goran Milas) kao i tri projekta kojih je voditeljica: Zlouporaba sredstava ovisnosti u općoj populaciji Republike Hrvatske, Preventing smoking, alcohol and internet addictions among children and adolescents: A family oriented training approach for adult learners and educators (AddFree) i – Protecting the mental well being of our children during and after public health emergencies – digital training for teachers and educators (ProWell).
 
Dr. sc. Renata Glavak Tkalić sudjelovala je i u okruglom stolu pod nazivom „Mladi u riziku i uporaba sredstava ovisnosti“. Istaknut je trend porasta korištenja kanabisa i drugih psihoaktivnih tvari kod mladih, kao i sve pozitivniji stav prema njihovoj uporabi te porast pojavnosti bihevioralnih ovisnosti. Razmatrani su rizici uporabe sredstava ovisnosti među mladima, posebno povezanost uporabe kanabisa i razvoja psihotičnih smetnji te mentalno zdravlje mladih u postpandemijsko vrijeme.

 

Projekti: STRESS LOAD | Zlouporaba sredstava ovisnosti | AddFree | ProWell

Također provjeri

Predavanje dr. sc. Krešimira Peračkovića u Centru za proučavanje odnosa znanosti i religije; Zagreb, 10. 4. 2024.

Dr. sc. Krešimir Peračković održao je 10. 4. 2024. predavanje pod naslovom Virtualna stvarnost i… Pročitaj više o Predavanje dr. sc. Krešimira Peračkovića u Centru za proučavanje odnosa znanosti i religije; Zagreb, 10. 4. 2024.