STRESS LOAD – Longitudinalno istraživanje stresa adolescenata

Institut društvenih znanosti Ivo Pilar u razdoblju od 1. 3. 2021. do 28. 2. 2025. provodi projekt “STRESS LOAD – Longitudinalno istraživanje stresa adolescenata” koji financira Hrvatska zaklada za znanost. Voditelj projekta je dr. sc. Goran Milas. Novosti

Cilj projekta je istražiti odnos stresa i psihičkih problema adolescenata (15-17), te provjeriti ulogu niza potencijalnih medijatora i moderatora njihove povezanosti. Projekt bi također trebalo pridonijeti rasvjetljavanju uloge bioloških mehanizama koji stoje u osnovi nepovoljnog utjecaja stresa na mentalno zdravlje. U sklopu projekta provest će se longitudinalno panel istraživanje u četiri vala na uzorku učenika javnih srednjih škola iz Zagreba i Zagrebačke županije (starosti od 15 do 17 godina) putem on-line platforme. Kod dijela učenika podaci samoiskaza bit će povezani s biološkim biljezima stresa uzetima iz sline – koncentracijom salivarnog kortizola i upalnih citokina (IL6 i IL 1beta). Uz teorijske ciljeve koji se odnose na rasvjetljavanje odnosa stresa i psihičkih poteškoća u adolescenciji, projekt bi trebao unaprijediti metode ranog otkrivanja psihičkih problema adolescenata vezanih uz stres, predložiti mjere prevencije i preporučiti strategije za unapređivanje vještina suočavanja prilagođenih hrvatskim adolescentima.

Novosti

23. Dani psihologije u Zadru: Predstavljen projekt STRESS LOAD, 26.-28. 5. 2022.

Također provjeri

Dr. sc. Ivana Žebec Šilj i dr. sc. Ljiljana Dobrovšak na radionici Uvod u QGIS, 2. 2. 2023.

Dr. sc. Ivana Žebec Šilj i dr. sc. Ljiljana Dobrovšak članice projekta „Prvi svjetski rat… Pročitaj više o Dr. sc. Ivana Žebec Šilj i dr. sc. Ljiljana Dobrovšak na radionici Uvod u QGIS, 2. 2. 2023.