Mr. sc. Mirko Petrić o financiranju kulture, 7. 2 2024.

Mr. sc. Mirko Petrić održao je 7. veljače 2024. u Domu mladih Split predavanje s naslovom „Neoliberalna fantazija o samoodrživosti kulture – kako i zašto financirati kulturu?“ Predavanje su organizirali Multimedijalni kulturni centar Split i Radio u zajednici KLFM, u okviru serije moderiranih polemika s naslovom „Krovna tema“

i1i2

U prvom dijelu predavanja prikazani su primjer pokušaja demokratizacije kulture muzejom suvremene umjetnosti u radničkom predgrađu Pariza Vitry-sur-Seine, koji je u okviru Obzor 2020 projekta Invent proučavao sociolog Philippe Bonnet. Uslijedila je zatim kontekstualizacija tog primjera i njegovih proturječnosti u suvremene europske kulturne politike, te opisano njihovo recentno okretanje društvenim vrijednostima kulture, za razliku od prethodnih neoliberalnih postavki o tome da bi kultura trebala biti samoodrživa i socijalnu koheziju stvarati kao usputnu posljedicu poduzetničkih aktivnosti.

U raspravi koja je uslijedila predavanju, sociologinje dr. sc. Inga Tomić-Koludrović i Blanka Čop, mag. soc., uvodno su komentirale pojedine aspekte razmatrane tematike, a zatim su uslijedili i prilozi iz publike, koju je činilo tridesetak eksperata/ica u području kulturne politike i muzejske djelatnosti, umjetnika/ca i građana/ki.

Iznesena mišljenja i spoznaje poslužit će kao prilog planiranju aktivnosti budućeg Doma mladih u Splitu, čija će rekonstrukcija početi kasnije ove godine.

Audio snimak događaja, koji je trajao više od dva i pol sata, postavit će se na mrežne stranice Radija KLFM. Predavanje je najavljeno kroz niz medijskih kanala:

https://mkcsplit.hr/novosti/neoliberalna-fantazija-o-samoodrzivosti-kulture/
https://klfm.org/neoliberalna-fantazija-o-samoodrzivosti-kulture/
https://kulturpunkt.hr/najava/predavanje/neoliberalna-fantazija-o-samoodrzivosti-kulture/
https://dom-mladih.org/neoliberalna-fantazija-o-samoodrzivosti-kulture-predavanje-i-rasprava/
http://pdm.hr/neoliberalna-fantazija-o-samoodrzivosti-kulture-predavanje-i-rasprava/
https://www.civilnodrustvo.hr/novi-program-doma-mladih-evo-sto-nas-ceka-do-kraja-veljace/

O predavanju na mrežnim stranicama Obzor 2020 projekta Invent:

https://inventculture.eu/2024/02/11/successful-presentations-by-mirko-petric-on-cultural-inequalities-and-the-crucial-role-of-cultural-funding/

Projekt INVENT

Područni centar Split

Također provjeri

Predavanje dr. sc. Krešimira Peračkovića u Centru za proučavanje odnosa znanosti i religije; Zagreb, 10. 4. 2024.

Dr. sc. Krešimir Peračković održao je 10. 4. 2024. predavanje pod naslovom Virtualna stvarnost i… Pročitaj više o Predavanje dr. sc. Krešimira Peračkovića u Centru za proučavanje odnosa znanosti i religije; Zagreb, 10. 4. 2024.