Elaborat o vrednovanju znanstveno-stručnih konferencija projekta „Strateško promišljanje o budućnosti Hrvatske“

U Biblioteci Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar ELABORATI objavljen je “Elaborat o vrednovanju znanstveno-stručnih konferencija projekta ‘Strateško promišljanje o budućnosti Hrvatske’“ naručitelja Hrvatskog generalskog zbora. Nositelj i provoditelj projekta Elaborata koji se provodio od ožujka do rujna 2023. bio je Institut društvenih znanosti Ivo Pilar. Elaborat je izradio projekti tim u sastavu: dr. sc. Dražen Živić, znanstveni savjetnik u trajnom izboru – voditelj, prof. dr. sc. Željko Holjevac, znanstveni savjetnik – član i dr. sc. Sandra Cvikić, znanstvena suradnica – članica

img

 

Projekt je pridonio otvaranju novih znanstveno-stručnih tema, ali i boljem razumijevanju temeljnih sastavnica i odrednica suvremenih društveno-političkih i gospodarskih odnosa i izazova kako unutar, tako i izvan Hrvatske

ELABORAT O VREDNOVANJU ZNANSTVENO-STRUČNIH KONFERENCIJA PROJEKTA „STRATEŠKO PROMIŠLJANJE O BUDUĆNOSTI HRVATSKE“
Institut društvenih znanosti Ivo Pilar
Zagreb, 2023.
Puni tekst elaborata

 

Sadržaj

UVOD
SVRHA, CILJEVI I OČEKIVANI REZULTATI PROJEKTA
TEORIJSKO-METODOLOŠKI OKVIR I EMPIRIJSKA PODLOGA VREDNOVANJA
OSVRT NA PREDMET, SVRHU, CILJEVE I OČEKIVANE REZULTATE PROJEKTA HRVATSKOGA GENERALSKOG
ZBORA „STRATEŠKO PROMIŠLJANJE O BUDUĆNOSTI HRVATSKE“
PROJEKT „STRATEŠKO PROMIŠLJANJE O BUDUĆNOSTI HRVATSKE“ U KONTEKSTU NACIONALNE
RAZVOJNE STRATEGIJE REPUBLIKE HRVATSKE DO 2030. GODINE
ZNANSTVENO-STRUČNE KONFERENCIJE PROJEKTA „STRATEŠKO PROMIŠLJANJE O BUDUĆNOSTI
HRVATSKE“ – SAŽETI PRIKAZ
KVALITATIVNA ANALIZA ZNANSTVENO-STRUČNIH KONFERENCIJA
KVALITATIVNA ANALIZA SAŽETAKA I PPT-PREZENTACIJA ZNANSTVENO-STRUČNIH IZLAGANJA U
KONTEKSTU ODREDNICA REFERENTNOG OKVIRA NACIONALNE RAZVOJNE STRATEGIJE REPUBLIKE
HRVATSKE DO 2030. GODINE
KVALITATIVNA ANALIZA SAŽETAKA I PPT-PREZENTACIJA ZNANSTVENO-STRUČNIH IZLAGANJA U
KONTEKSTU ODREDNICA REFERENTNOG OKVIRA STRATEGIJE NACIONALNE SIGURNOSTI REPUBLIKE
HRVATSKE
ZAKLJUČCI I PREPORUKE
LITERATURA I IZVORI PODATAKA
PRILOG – SAŽETCI IZLAGANJA NA ZNANSTVENO-STRUČNIM KONFERENCIJAMA

Puni tekst elaborata

Svrha, ciljevi i očekivani rezultati projekta

Svrha je ovoga projekta, primjenom načela i kriterija vanjskog vrednovanja, bila utvrditi u kojoj su mjeri znanstveno-stručne konferencije koje je u sklopu projekta „Strateško promišljanje o budućnosti Hrvatske“ organizirao Hrvatski generalski zbor pridonijele otvaranju novih znanstveno-stručnih tema, a time boljem prepoznavanju i razumijevanju triju bitnih sastavnica i odrednica sadašnjosti i budućnosti Hrvatske u kontekstu novih unutarhrvatskih i međunarodnih silnica, napose nacionalne sigurnosti i održivog razvoja u najširem smislu te riječi: (1) nacionalne sigurnosti i sigurnosnih prijetnji i izazova; (2) demografije, migracija i unutarnje/javne sigurnosti; (3) položaja Hrvata izvan Hrvatske.

Glavni je cilj projekta bio izraditi Elaborat s rezultatima kvantitativnog i kvalitativnog vrednovanja znanstveno-stručnih konferencija u kontekstu nacionalnih strateških dokumenata, ponajprije Nacionalne razvojne strategije Republike Hrvatske do 2030. godine. Objavljivanjem Elaborata na mrežnim stranicama Hrvatskoga generalskog zbora i Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar ispunjen je glavni cilj projekta.

Empirijska podloga vanjskog vrednovanja relevantni su nacionalni strateški dokumenti, odabrana znanstvena literatura te širi sažetci i ppt-prezentacije priopćenja sudionika znanstvenostručnih konferencija s ciljem izrade zaključaka i preporuka javnih politika koji se odnose na prijetnje i izazove, ali i potencijale demografskog, društvenog, gospodarskog i sigurnosnog okvira sadašnjeg razvoja kao i budućnosti Republike Hrvatske.

Biblioteka ELABORATI

Također provjeri

Predavanje dr. sc. Krešimira Peračkovića u Centru za proučavanje odnosa znanosti i religije; Zagreb, 10. 4. 2024.

Dr. sc. Krešimir Peračković održao je 10. 4. 2024. predavanje pod naslovom Virtualna stvarnost i… Pročitaj više o Predavanje dr. sc. Krešimira Peračkovića u Centru za proučavanje odnosa znanosti i religije; Zagreb, 10. 4. 2024.