Dr. sc. Goran Milas: Kriza nas mobilizira i čini otpornijima, 31. 12. 2022.

Glas Slavonije u tiskanom i online izdanju 31. prosinca 2022. objavljuje razgovor s dr. sc. Goranom Milasom pod naslovom “Kriza nas mobilizira i čini otpornijima”

– Glas Slavonije: PROF. DR. SC. GORAN MILAS: Kriza nas mobilizira i čini otpornijima, 31. 12. 2022.

Nikome od nas nije drago što se suočavamo s kriznim situacijama. U Ukrajini bjesni rat koji je nakon dugog razdoblja mira iznova aktualizirao prijetnju upotrebe nuklearnog oružja. Usto je doveo do energetske krize i inflacije, a recesija je podjednako i u Europi i u Hrvatskoj gotovo izvjesna – kaže prof. dr. sc. Goran Milas s Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar u Zagrebu, te poručuje: – Uvijek treba zadržati optimizam, čak i kad se čini da trenutačne okolnosti ne nude razloge za to. Moramo biti svjesni da će se na globalnoj (jednako kao i na pojedinačnoj) razini uvijek odvijati krizne situacije i da će nas one pratiti kroz cijeli život. Na njih uvijek moramo biti spremni i s njima se redovito moramo suočavati. Teško je naći neki univerzalni recept koji bi vrijedio za sve, ali vjerujem da bi većini koristilo da unaprijed planiraju i budu spremni na krizne situacije već i prije same krize, tijekom razdoblja blagostanja. Važno je također biti dijelom zajednice, pružati i primati pomoć u kriznim trenucima, što može ojačati društvene spone i pomoći ranjivim skupinama u prevladavanju teškoća. Krize, osim toga, nisu nužno loše, one mobiliziraju naše unutarnje resurse i čine nas otpornijima na buduće slične izazove… >>>

Dr. sc. Goran Milas

Također provjeri

Dr. sc. Saša Poljanec-Borić u podcastu DAZ-a: Potrebno je definirati horizonte politika, 9. 12. 2022.

Dr. sc. Saša Poljanec-Borić gostovala je u podcastu koji pod nazivom Prednji plan redovito objavljuje… Pročitaj više o Dr. sc. Saša Poljanec-Borić u podcastu DAZ-a: Potrebno je definirati horizonte politika, 9. 12. 2022.