Dr. sc. Jadranka Švarc: Rješenja za ublažavanje nejednakosti su i u izgradnji pravednog društva

Glas Slavonije u broju od 30. srpnja 2022. u prilogu Nikole Kučara pod naslovom “Socijalne nejednakosti mogu zaprijetiti stabilnosti društva” donosi mišljenje dr. sc. Jadranke Švarc o posljedicama moguće nove križe

– Glas Slavonije: Socijalne nejednakosti mogu zaprijetiti stabilnosti društva, 30. 7. 2022.

Dr. sc. Jadranka Švarc: Rješenja za ublažavanje nejednakosti su i u izgradnji pravednog društva

Nejednakost se u Hrvatskoj ne ogleda samo u klasičnim oblicima nejednakosti – dohodovnoj nejednakosti i nejednakost bogatstva – već i u nejednakosti mogućnosti, što znači da građani ne mogu ulaganjem u vlastite vještine i obrazovanje ostvariti svoj puni potencijal, što može ugroziti ukupan gospodarski rast. Osim toga, porastu nejednakosti pridonosi kontinuirano umanjivanje prava zaposlenika, nedostupna zdravstvena zaštita i neadekvatna socijalna politika, te korupcija i klijenetelizam u gotovo svim segmentima društva. Osim nezaposlenih i slabije obrazovanih koji su najugroženiji, nejednakosti su posebno izloženi umirovljenici koji su, nakon 30-40 godina rada, užasnuti niskim mirovinama koje se kontinuirano smanjuju i tako svrstavaju velik broj naših građana u red siromašnih i obespravljenih. Nejednakost ugrožava, tako, socijalnu pravednost, te socijalnu koheziju i zajednički osjećaj pripadnosti. Stoga su rješenja za ublažavanje nejednakosti, koja uključuju preraspodjelu dohotka sustavom poreza, te povećanje plaća i mirovina, svakako i u izgradnji pravednog i funkcionalnog društva što je puno veći problem od fiskalnih mjera.

Dr. sc. Jadranka Švarc

Također provjeri

Dr. sc. Nenad Pokos: U popisu stanovništva došlo je do zbrke zbog dva pitanja, 28. 9. 2022.

Dr. sc. Nenad Pokos gostovao je 28. rujna 2022. u N1 studiju uživo i komentirao… Pročitaj više o Dr. sc. Nenad Pokos: U popisu stanovništva došlo je do zbrke zbog dva pitanja, 28. 9. 2022.