Dr. sc. Jadranka Švarc: Rješenja za ublažavanje nejednakosti su i u izgradnji pravednog društva

Glas Slavonije u broju od 30. srpnja 2022. u prilogu Nikole Kučara pod naslovom “Socijalne nejednakosti mogu zaprijetiti stabilnosti društva” donosi mišljenje dr. sc. Jadranke Švarc o posljedicama moguće nove križe

– Glas Slavonije: Socijalne nejednakosti mogu zaprijetiti stabilnosti društva, 30. 7. 2022.

Dr. sc. Jadranka Švarc: Rješenja za ublažavanje nejednakosti su i u izgradnji pravednog društva

Nejednakost se u Hrvatskoj ne ogleda samo u klasičnim oblicima nejednakosti – dohodovnoj nejednakosti i nejednakost bogatstva – već i u nejednakosti mogućnosti, što znači da građani ne mogu ulaganjem u vlastite vještine i obrazovanje ostvariti svoj puni potencijal, što može ugroziti ukupan gospodarski rast. Osim toga, porastu nejednakosti pridonosi kontinuirano umanjivanje prava zaposlenika, nedostupna zdravstvena zaštita i neadekvatna socijalna politika, te korupcija i klijenetelizam u gotovo svim segmentima društva. Osim nezaposlenih i slabije obrazovanih koji su najugroženiji, nejednakosti su posebno izloženi umirovljenici koji su, nakon 30-40 godina rada, užasnuti niskim mirovinama koje se kontinuirano smanjuju i tako svrstavaju velik broj naših građana u red siromašnih i obespravljenih. Nejednakost ugrožava, tako, socijalnu pravednost, te socijalnu koheziju i zajednički osjećaj pripadnosti. Stoga su rješenja za ublažavanje nejednakosti, koja uključuju preraspodjelu dohotka sustavom poreza, te povećanje plaća i mirovina, svakako i u izgradnji pravednog i funkcionalnog društva što je puno veći problem od fiskalnih mjera.

Dr. sc. Jadranka Švarc

Također provjeri

Dr. sc. Danijel Vojak na međunarodnoj znanstvenoj konferenciji „Wer ist Walter? Resistance against Nazism in Europe”; Sarajevo, 3.-6. 7. 2024.

Dr. sc. Danijel Vojak je u sklopu znanstvenog projekta „Zaboravljena mjesta stradanja nepoćudnih: Genocid nad… Pročitaj više o Dr. sc. Danijel Vojak na međunarodnoj znanstvenoj konferenciji „Wer ist Walter? Resistance against Nazism in Europe”; Sarajevo, 3.-6. 7. 2024.