Dr. sc. Drago Čengić: Hrvatska je odabrala egalitarni pristup

Večernji list u broju od 14. 4. 2020. pod naslovom “SPASITI I ŽIVOTE I GOSPODARSTVO: Žrtvovanje starijih i bolesnih neće biti scenarij u Hrvatskoj” objavljuje, između ostalih, komentar dr. sc. Drage Čengića pod naslovom “Hrvatska je odabrala egalitarni pristup”.
Večernji list

– Večernji list: “SPASITI I ŽIVOTE I GOSPODARSTVO: Žrtvovanje starijih i bolesnih neće biti scenarij u Hrvatskoj”, 14. travanj 2020.

Dr. sc. Drago Čengić: Hrvatska je odabrala egalitarni pristup

Svjedočimo različitim pristupima, prebacivanju odgovornosti za epidemiju na pojedinca, što je prvo bio britanski pristup, pa se žmiri na najugroženije i švedski koji je u početku bio zavodljiv jer se smatralo da će pomoći gospodarstvu. Mi smo odabrali egalitarni pristup da zaštitimo zdravlje svih građana i nađemo različite sustave padobrana za gospodarstvo. I jedan i drugi pristup se susreću s problemom za gospodarstvo koliko dugo država može izdržati u brizi za sve građane i zdravstveno i ekonomski. U neke sektore ekonomije i usluga i u županije oslobođene od COVID-19 trebalo bi uvoditi normalniji režim rada. Kad je riječ o mogućem sukobu između mladih i zdravih nasuprot starijima i kronično bolesnima, trebamo podatke koliko je u populaciji kroničnih bolesti u svim dobnim skupinama. Tu nam možda Stožer duguje analitičniji pogled koji ide kontra javnog mnijenja da su samo ugroženi stariji i kronično bolesni. Vlada će, vjerujem, inzistirati na solidarnosti unatoč pojedinim skupinama koje bi stigmatizirale ugrožene. Bitno je mlade i zdrave stalno upozoravati na to da smo svi rizična skupina i kao širitelji virusa i da ne žive izolirano od obitelji i društva – komentar je Drage Čengića, sociologa iz Instituta Ivo Pilar.

Dr. sc. Drago Čengić

Također provjeri

Dr. sc. Danijel Vojak na međunarodnoj znanstvenoj konferenciji „Wer ist Walter? Resistance against Nazism in Europe”; Sarajevo, 3.-6. 7. 2024.

Dr. sc. Danijel Vojak je u sklopu znanstvenog projekta „Zaboravljena mjesta stradanja nepoćudnih: Genocid nad… Pročitaj više o Dr. sc. Danijel Vojak na međunarodnoj znanstvenoj konferenciji „Wer ist Walter? Resistance against Nazism in Europe”; Sarajevo, 3.-6. 7. 2024.