Dr. sc. Drago Čengić: Hrvatska je odabrala egalitarni pristup

Večernji list u broju od 14. 4. 2020. pod naslovom “SPASITI I ŽIVOTE I GOSPODARSTVO: Žrtvovanje starijih i bolesnih neće biti scenarij u Hrvatskoj” objavljuje, između ostalih, komentar dr. sc. Drage Čengića pod naslovom “Hrvatska je odabrala egalitarni pristup”.
Večernji list

– Večernji list: “SPASITI I ŽIVOTE I GOSPODARSTVO: Žrtvovanje starijih i bolesnih neće biti scenarij u Hrvatskoj”, 14. travanj 2020.

Dr. sc. Drago Čengić: Hrvatska je odabrala egalitarni pristup

Svjedočimo različitim pristupima, prebacivanju odgovornosti za epidemiju na pojedinca, što je prvo bio britanski pristup, pa se žmiri na najugroženije i švedski koji je u početku bio zavodljiv jer se smatralo da će pomoći gospodarstvu. Mi smo odabrali egalitarni pristup da zaštitimo zdravlje svih građana i nađemo različite sustave padobrana za gospodarstvo. I jedan i drugi pristup se susreću s problemom za gospodarstvo koliko dugo država može izdržati u brizi za sve građane i zdravstveno i ekonomski. U neke sektore ekonomije i usluga i u županije oslobođene od COVID-19 trebalo bi uvoditi normalniji režim rada. Kad je riječ o mogućem sukobu između mladih i zdravih nasuprot starijima i kronično bolesnima, trebamo podatke koliko je u populaciji kroničnih bolesti u svim dobnim skupinama. Tu nam možda Stožer duguje analitičniji pogled koji ide kontra javnog mnijenja da su samo ugroženi stariji i kronično bolesni. Vlada će, vjerujem, inzistirati na solidarnosti unatoč pojedinim skupinama koje bi stigmatizirale ugrožene. Bitno je mlade i zdrave stalno upozoravati na to da smo svi rizična skupina i kao širitelji virusa i da ne žive izolirano od obitelji i društva – komentar je Drage Čengića, sociologa iz Instituta Ivo Pilar.

Dr. sc. Drago Čengić

Također provjeri

Sporazum o suradnji Instituta Pilar s Gradskim muzejom Korčula; Korčula, 8.-9. 4. 2024.

Institut društvenih znanosti Ivo Pilar i Gradski muzej Korčula sklopili su u gradu Korčuli 8.… Pročitaj više o Sporazum o suradnji Instituta Pilar s Gradskim muzejom Korčula; Korčula, 8.-9. 4. 2024.