Dr. sc. Ljiljana Dobrovšak: Razgovor s povodom: Prvi svjetski rat u kulturi sjećanja, 3. 2. 2020.

Kao gošća emisije „Razgovor s povodom“ Trećeg programa Hrvatskog radija sudjelovala je 3. veljače 2020. dr. sc. Ljiljana Dobrovšak, povjesničarka, znanstvena savjetnica Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar, na temu “Prvi svjetski rat u kulturi sjećanja”.Razgovor s povodom, HR3, 3. 2. 2020.

– Treći program Hrvatskog radija: RAZGOVOR S POVODOM – Dr. sc. Ljiljana Dobrovšak: Prvi svjetski rat u kulturi sjećanja, 3. veljače 2020., 10:30

Dr. sc. Ljiljana Dobrovšak voditeljica je multidisciplinarnog znanstvenog tima stručnjaka koji je siječnja 2020. započeo s radom na četverogodišnjem znanstvenoistraživačkom projektu „Prvi svjetski rat u kulturi sjećanja – zaboravljena baština“. Projekt financira Hrvatska zaklada za znanost i prvi je takve vrste u Hrvatskoj. U emisiji je bilo riječi o istraživanju koje će se baviti mjestima sjećanja na Prvi svjetski rat, mjestima sjećanja koja su zaboravljena, uništena ili izložena propadanju, a čija će identifikacija i valorizacija voditi uspostavljanju kulture sjećanja i zaustavljanja „strategije zaborava“ na Veliki rat i sve poginule i stradale hrvatske vojnike u njemu. Projekt će opisati sudbinu te zaboravljene baštine, utvrditi okolnosti i društveni kontekst nastanka i nestanka mjesta sjećanja za vrijeme Prvog svjetskog rata i u Kraljevini SHS/Kraljevini Jugoslaviji, čime će se potaknuti znanstvena rasprava zašto je došlo do suvremenog fenomena zaborava na Prvi svjetski rat u Hrvatskoj. Autor i voditelj emisije: Željko Rogošić Urednica emisije: Manuela Frkić Žaja.
Razgovor sa znanstvenicom dr. sc. Ljiljanom Dobrovšak može se poslušati na poveznici: https://radio.hrt.hr/treci-program/ep/prvi-svjetski-rat-u-kulturi-sjecanja/328403/

Projekt PSRUKSZB – Prvi svjetski rat u kulturi sjećanja. Zaboravljena baština

Također provjeri

Projekt CROIDENT: Boka – izvor brojnih istraživanja dr. sc. Domagoja Vidovića, 11. 4. 2024.

U Domu kulture “Josip Marković” u Donjoj Lastvi 11. travnja 2024. jezikoslovac i onomastičar dr.… Pročitaj više o Projekt CROIDENT: Boka – izvor brojnih istraživanja dr. sc. Domagoja Vidovića, 11. 4. 2024.