Predavanje dr. sc. Jadranke Rebeke Anić “Rod i kulturalni kontekst: perspektiva iz Hrvatske”; Frankfurt, 21. 11. 2018.

U povodu Dies Academicus Visoke filozofsko-teološke škole Sankt Georgen u Frankfurtu dr. sc. Jadranka Rebeka Anić održala je 21. 11. 2018. pozvano predavanje na temu „Gender und kultureller Kontext: Eine Perspektive aus Kroatien“ (Rod i kulturalni kontekst: perspektiva iz Hrvatske).Program

Dr. sc. Jadranka Rebeka Anić na skupu Visoke filozofsko-teološke škole Sankt Georgen u Frankfurtu, 21. studenoga 2018.

Philosophisch-Theologische Hochschule Sankt Georgen – Frankfurt
Program Dies Academicus

Cjelodnevni program u povodu Dies Academicus državno priznate Visoke filozofsko-teološke škole i međunarodnog znanstvenog centra za obrazovanje i istraživanje Sankt Georgen u Frankfurtu odvijao se pod naslovom „Gender: eine Ideologie unserer Zeit?“ (Rod: ideologija našega doba?). Program je obuhvatio dva predavanja, tri radionice, okrugli stol i plenarnu raspravu. Prvo pozvano predavanje održala je dr. sc. Stefanie Rieger-Goertz na temu „Wie Geschlechter gemacht werden?“ (Kako se stvaraju spolovi/rodovi?), a teme radionica bile su: „Geschlechtergerechte Sprache“ (Rodno pravedni jezik), „Frauen in kirchlichen Leitungsfunktionen“ (Žene u vodećim službama u Crkvi) i „Männerdominierte Liturgie?“ (Liturgija kojom dominiraju muškarci?). Drugo pozvano predavanje održala je dr. sc. Jadranka Rebeka Anić na temu „Gender und kultureller Kontext: Eine Perspektive aus Kroatien“ (Rod i kulturalni kontekst: perspektiva iz Hrvatske). Nakon što je usporedila rasprave o rodnom konceptu u Katoličkoj crkvi u Njemačkoj i u Hrvatskoj, prikazala je početak i razvoj rasprave u Hrvatskoj uzimajući u obzir društveno-političku situaciju te utjecaj međunarodnog antirodnog pokreta, osobito njegov utjecaj na crkvene dokumente i izjave crkvene hijerarhije. Na kraju predavanja izdvojila je neka važna obilježja antirodnog pokreta koja nadilaze nacionalne granice.

Dr. sc. Jadranka Rebeka Anić

Područni centar Split

Također provjeri

Sporazum o suradnji Instituta Pilar s Gradskim muzejom Korčula; Korčula, 8.-9. 4. 2024.

Institut društvenih znanosti Ivo Pilar i Gradski muzej Korčula sklopili su u gradu Korčuli 8.… Pročitaj više o Sporazum o suradnji Instituta Pilar s Gradskim muzejom Korčula; Korčula, 8.-9. 4. 2024.