Predavanje: Sve je to prevara! – Zašto teorije zavjere polariziraju i radikaliziraju ljude? Zagreb, 20. 6. 2024.

U Institutu Pilar 20. lipnja 2024. prof. Jan Willem van Prooijen održao je javno predavanje Sve je to prevara! – Zašto teorije zavjere polariziraju i radikaliziraju ljude? Predavanje će biti na engleskom jeziku.Poster predavanja

i1

Jan-Willem van Prooijen (https://www.janwillemvanprooijen.com) izvanredni je profesor socijalne psihologije na Sveučilištu Vrije Amsterdam, a na Sveučilištu Maastricht počasni je profesor u području ekstremizma, radikalizacije i konspiracijskog mišljenja. Svjetski je poznat autor znanstvenih članaka i knjiga iz područja psihologije teorija zavjera (primjerice Van Prooijen, J.-W. (2018). The psychology of conspiracy theories. Routledge). Prof. van Prooijen vanjski je suradnik četverogodišnjeg Pilarova projekta DISINFO klima (2024 – 2027), koji financira EU programom NextGeneration.

Vjerovanje u teorije zavjera često se povezuje s društvenom polarizacijom i radikalizacijom. Sklonost prihvaćanju teorija zavjera povezana je s odbacivanjem znanstvenih dokaza (primjerice o klimatskim promjenama ili cjepivima), što može kulminirati neprijateljstvom prema javnim osobama i sudjelovanjem u nasilnim prosvjedima. Teorije zavjera ponekad su povezane i s geopolitičkim sukobima, primjerice dio Putinove retorike uoči ruske invazije 2022. godine bile su tvrdnje da je ukrajinska vlada „nacistički“ režim odgovoran za genocid.

Zašto teorije zavjera polariziraju i radikaliziraju ljude? U ovom predavanju prof. van Prooijen sugerira da preko teorija zavjera, ljudi kroz demoniziranje drugih grupa zadovoljavaju identitetske potrebe te se posljedično osjećaju bolje u pogledu vlastite grupe. Štoviše, teorije zavjera ljudima signaliziraju upozorenja da ih druge grupe pokušavaju povrijediti. Zajedno, ti procesi povećavaju razdor među grupama i pridonose neprijateljstvu, a ponekad čak i nasilju.

Javno predavanje organizirano je u sklopu projekta DISINFO klima (Uloga dispozicija i izloženost informacijama u kontekstu klimatskih promjena) kojim istražujemo kako izloženost (dez)informacijama u kombinaciji s obilježjima pojedinca (osobinama ličnosti, kognitivnim stilovima i stavovima) djeluje na stavove i ponašanja u vezi s klimatskim promjenama. Osim znanstvenog doprinosa razumijevanju i smanjivanju efekata dezinformacija, projekt će rezultirati praktičnim implikacijama za donositelje javnih politika u kontekstu borbe protiv dezinformacija.

Projekt DISINFO klima

Također provjeri

Dr. sc. Danijel Vojak na međunarodnoj znanstvenoj konferenciji „Wer ist Walter? Resistance against Nazism in Europe”; Sarajevo, 3.-6. 7. 2024.

Dr. sc. Danijel Vojak je u sklopu znanstvenog projekta „Zaboravljena mjesta stradanja nepoćudnih: Genocid nad… Pročitaj više o Dr. sc. Danijel Vojak na međunarodnoj znanstvenoj konferenciji „Wer ist Walter? Resistance against Nazism in Europe”; Sarajevo, 3.-6. 7. 2024.