Dr. sc. Inga Tomić-Koludrović predstavila rezultate Obzor 2020 projekta Invent na Sveučilištu u Zadru, 8. 5. 2024.

Dr. sc. Inga Tomić-Koludrović, znanstvenica emerita održala je 8. svibnja 2024. na Sveučilištu u Zadru predavanje pod naslovom „Kulturna participacija i sociodigitalne nejednakosti: Hrvatska u europskom kontekstu“. Predavanje se temeljilo na rezultatima Obzor 2020 projekta „Europsko popisivanje društvenih vrijednosti kulture kao temelj inkluzivnih kulturnih politika“ (INVENT) (2020.-2023.), u kojem je hrvatski partner bio Institut društvenih znanosti Ivo Pilar

i1i2

U naslovu predavanja istaknuta je jedna od najvažnijih spoznaja projekta, a to je da se metodologija suvremenih istraživanja kulturne participacije mora zasnivati na dovođenju u vezu uobičajenih indikatora o posjećivanju kulturnih događaja s indikatorima koji mjere digitalnu participaciju.

Dosad su se, naime, istraživanja o ovim elementima provodila u okviru zasebnih i gotovo posve odvojenih tradicija, čijim su se spajanjem dobili za mnoge iznenađujući podaci o kulturnoj participaciji u devet zemalja koje je projekt obuhvaćao (Danska, Finska, Francuska, Nizozemska, Španjolska i Hrvatska od zemalja EU, te Švicarska, Velika Britanija i Srbija kao profilom različite zemlje izvan EU).

Pokazalo se tako da je digitalna participacija jedan od najvažnijih prediktora sudjelovanja i u nedigitalnoj kulturi, a također i da osobe koje ne sudjeluju u digitalnoj kulturi ne sudjeluju više u aktivnostima svakodnevne kulture. Drugim riječima, sve je dublji jaz između građana/ki koji intenzivno sudjeluju u kulturi i onih koji gotovo uopće nemaju prilike to činiti.

i3i4i5

Istraživanje je pokazalo da je stanovništvo Hrvatske manje digitalno aktivno od onoga u drugim zemljama, a osobito zabrinjava rastući postotak onih koji su „odustali od kulture“, odnosno ne sudjeluju u kulturnim aktivnostima zbog nedostatka novca ili kulturne ponude u mjestu u kojem žive. Nakon detaljnog iznošenja razlika u kulturnoj participaciji u Hrvatskoj i drugim istraživanim europskim zemljama, predavanje je završilo nizom preporuka za kulturne i obrazovne politike.

Predavanje je organizirao Odjel za sociologiju Sveučilišta u Zadru u zgradi SEP (Sociologija, Etnologija i antropologija, Psihologija). Uz nastavno osoblje i studente/ice tog Odjela bili su mu nazočni i predstavnici Rektorata, drugih odjela Sveučilišta, kao i predstavnici medija.

Projekt Invent

Područni centar Split

Također provjeri

Novi istraživački projekt „Biram Hrvatsku“: Veza između povratne migracije i razvoja u regijama koje zaostaju u Hrvatskoj

Istraživanjem “Veza između povratne migracije i razvoja u regijama koje zaostaju u Hrvatskoj” želi se… Pročitaj više o Novi istraživački projekt „Biram Hrvatsku“: Veza između povratne migracije i razvoja u regijama koje zaostaju u Hrvatskoj