ELABORAT: Prvi svjetski rat u kulturi sjećanja. Zaboravljena baština

U Biblioteci Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar ELABORATI objavljeno je Izvješće 2020.-2023. Ljiljane Dobrovšak i Vijolete Herman Kaurić pod naslovom PRVI SVJETSKI RAT U KULTURI SJEĆANJA. ZABORAVLJENA BAŠTINA

i1

 

Iako se od 1990-ih u hrvatskoj historiografiji ponovo istražuje Prvi svjetski rat, tek su povodom stogodišnjice izdane brojne knjige, znanstveni radovi, zbornici i katalozi izložbi. Unatoč tome, neke su teme i dalje bile zaobiđene ili izostavljene, a među njima se isticala ‚kultura sjećanja’ na Prvi svjetski rat… – Iz Uvoda

Ljiljana Dobrovšak – Vijoleta Herman Kaurić
PRVI SVJETSKI RAT U KULTURI SJEĆANJA. ZABORAVLJENA BAŠTINA
Biblioteka ELABORATI
Institut društvenih znanosti Ivo Pilar
Zagreb, 2023.
Puni tekst elaborata

 

Sadržaj

Uvod
Opis projekta
Istraživači
Izazovi
Radni sastanci
Međunarodni okrugli stol
VI. Kongres povjesničara, Rijeka, 29. 9. – 2. 10. 2021.
Gostovanje – Jay Winter
Međunarodna konferencija
Predstavljanje javnosti – radio emisije
Predavanja i gostovanja
Terenska istraživanja
Radionice i usavršavanja
Tematski broj Društvenih istraživanja
Znanstveni skupovi (domaći)
Znanstveni skupovi (međunarodni)
Predstavljanje projekta
Objavljeni radovi
Rezultati

Puni tekst elaborate

Iz Uvoda

Prvo izlaganje koje se bavilo „mjestima sjećanja” u Hrvatskoj, odnosno spomenicima koji su podizani austro-ugarskim vojnicima palima u Prvom svjetskom ratu, održala je Ljiljana Dobrovšak na međunarodnom kongresu The Great War: Regional Approaches and Global Contexts održanom 2014. u Sarajevu. Međutim, ta konferencija potaknula je prva istraživanja o postojećim spomenicima iz Prvoga svjetskoga rata u kojima su uz voditeljicu projekta Lj. Dobrovšak, sudjelovali Filip Hameršak, Vijoleta Herman Kaurić i Dragan Damjanović. Tijekom preliminarnih istraživanja pred istraživačima su se pojavila brojna pitanja. Gdje su sve podignuti spomenici stradalim austro-ugarskim vojnicima/ratnicima u Hrvatskoj? Zašto tako malo znamo o njima? Jesu li uopće podizani ili ne? tko je stajao iza podizanja? Ukoliko su podizani, na kojim lokacijama su postavljani i jesu li se oko njih razvile komemorativne prakse? Bilo je puno pitanja, a malo odgovora. istraživanja koja su mogla pružiti odgovore na ova pitanja nije bilo, trebalo ih je započeti.

Iz toga razloga, 2019. je oformljen interdisciplinarni tim znanstvenika i prijavljen projekt na natječaj Hrvatske zaklade za znanost. tim je sastavljen uglavnom od povjesničara, ali i povjesničara umjetnosti, sociologa i etnologa/antropologa. Projektni tim činili su: Sandra Cvikić, Dragan Damjanović, Mislav Gabelica, Filip Hameršak, Vijoleta Herman kaurić, Monica Priante, Jelka Vince Pallua, Danilo Šarenac, ivana Žebec Šilj i ljiljana Dobrovšak, kao voditeljica projekta.

Ljiljana Dobrovšak

Projekt Prvi svjetski rat u kulturi sjećanja

Također provjeri

Predavanje dr. sc. Krešimira Peračkovića u Centru za proučavanje odnosa znanosti i religije; Zagreb, 10. 4. 2024.

Dr. sc. Krešimir Peračković održao je 10. 4. 2024. predavanje pod naslovom Virtualna stvarnost i… Pročitaj više o Predavanje dr. sc. Krešimira Peračkovića u Centru za proučavanje odnosa znanosti i religije; Zagreb, 10. 4. 2024.