Aktivnosti na projektu ProWell „Zaštita mentalnog zdravlja i dobrobiti djece za vrijeme i nakon izvanrednih javnozdravstvenih situacija“

Rezultati istraživanja u okviru ProWell projekta, financiranog iz programa Erasmus+, ukazali su na činjenicu da nastavnici u EU-u nisu adekvatno osposobljeni za podršku mentalnom zdravlju djece tijekom javnozdravstvenih hitnih situacija. Stoga je konzorcij projekta adresirao hitnu potrebu za razvojem edukacije usmjerene na zaštitu mentalnog zdravlja, a koja bi pomogla nastavnicima da prepoznaju simptome poteškoća mentalnog zdravlja kod djece, znakove zlostavljanja, kao i uobičajene probleme mentalnog zdravlja tijekom izvanrednih situacija

– Newsletter: ProWell, siječanj 2023.

Edukacija je usmjerena na praktične smjernice o tome kako pružiti podršku djeci i adolescentima u javnozdravstvenim hitnim situacijama i kako promicati njihovu dobrobit korištenjem digitalnih alata. U okviru ProWell projekta razvijeno je sedam edukativnih modula koji su dostupni putem platforme za e-učenje koja ima za cilj unaprijediti kompetencije nastavnika i osigurati im potrebna znanja kako bi bolje podržali djecu tijekom i nakon javnozdravstvenih izvanrednih situacija. Platforma za e-učenje uključuje radne materijale, digitalne alate i kvizove za provjeru znanja koji su osmišljeni za korištenje od strane nastavnika i drugih edukatora.

Platforma za e-učenje može doprijeti do velikog broja ljudi, bez obzira na njihovo zaposlenje, mjesto stanovanja ili društvene okolnosti poput distanciranja uslijed pandemije. Platforma je besplatna za korištenje, a dostupna je na sedam jezika: hrvatskom, engleskom, njemačkom, grčkom, talijanskom, španjolskom i francuskom.

Europski simpozij ProWell projekta održat će se 21. veljače 2023. u Nikoziji i na njemu će se istaknuti važnost i nužnost višekomponentnih i integriranih pristupa za podršku mentalnom zdravlju djece tijekom javnozdravstvenih izvanrednih situacija kao i važnost promicanja razvoja onih ponašanja, stavova i vještina koji su neophodni u ovim situacijama. Bit će održana pozvana predavanja kojima će prisustvovati i predstavnici iz prakse te kreatori politika, kao i drugi relevantni dionici, kako bi dobili informacije o ovoj edukaciji te raspravljali i razmjenjivali ideje i iskustva.

Svi partneri konzorcija organizirat će Nacionalni informativni dan u svojim zemljama, čiji je cilj širenje informacija o projektu i razvijenoj edukaciji, kako bi ona došla do što većeg broja korisnika. Nacionalni informativni dan u Hrvatskoj bit će održan 17. veljače 2023. u 13 sati u hotelu Westin, Zagreb. Projekt će predstaviti tim Instituta Pilar, s voditeljicom dr. sc. Renatom Glavak Tkalić.

Za više informacija posjetite web stranicu ProWell na https://prowell-project.com ili pratite stranicu ProWell projekta na Facebooku: facebook.com/ProWell.

Projekt ProWell

Također provjeri

Predstavljanje platforme „Put karijere“ na 2. konferenciji školskih psihologa – „Horizonti snage“

Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu (29. 2. – 1. 3. 2024.) održana je 2. konferencija… Pročitaj više o Predstavljanje platforme „Put karijere“ na 2. konferenciji školskih psihologa – „Horizonti snage“