Mr. sc. Mirko Petrić na Festivalu vizualne kulture Kombo, 27. 10. 2022.

Mr. sc. Mirko Petrić održao je 27. 10. 2022. predavanje s naslovom „Dobar dizajn i dobro društvo – jesu li mogući u dobu jedinstvenih pojedinačnosti?“ Predavanje je održano u dvorani „Razred“ u splitskom Domu mladih, u okviru Festivala vizualne kulture Kombo, koji organiziraju članovi/ce udruge studenata/ica dizajna vizualnih komunikacija na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu.Program Kombo festivala

Foto: Festival Kombo

U predavanju se uvodno raspravljalo o pojmu dobar dizajn, od početaka istoimenog pokreta u 1930-ima, do ekspanzije pojma nakon Drugog svjetskog rata. Naglasak je bio na kontekstualizaciji pojma, odnosno na povezivanju dizajna s pretpostavkama o tome što se u modernističkom kontekstu smatralo „dobrim društvom“. Suvremeni dizajneri/dizajnerice djeluju, pak, u uvjetima destandardizacije i deregulacije proizvodnog procesa, u kojima se uz inovaciju i tržišni uspjeh ne naglašava ono što je zajedničko i „dobro za društvo“, nego „jedinstvene pojedinačnosti“ (Reckwitz, 2017, 2021). Upravo one omogućuju uspjeh i odvajanje od društvenog prosjeka. Svrha predavanja bila je potaknuti raspravu o tome što dizajneri/dizajnerice i dizajnerski kolektivi mogu učiniti na poboljšanju vizualne i upotrebne komponente javnih prostora u kojima živimo, unatoč poteškoćama na koje u takvim pokušajima danas nailaze.

Mr. sc. Mirko Petrić

Područni centar Split

Također provjeri

Dr. sc. Dražen Živić i dr. sc. Sandra Cvikić na obilježavanju 15. godišnjice osnutka Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata; Subotica, 11. 4. 2024.

Na poziv gđe Katarine Čeliković, ravnateljice Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata iz Subotice (Republika Srbija),… Pročitaj više o Dr. sc. Dražen Živić i dr. sc. Sandra Cvikić na obilježavanju 15. godišnjice osnutka Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata; Subotica, 11. 4. 2024.