25. Vukovar ’91: VUKOVAR DANAS – SJEĆANJA, ISKUSTVA I REALITET ŽIVLJENJA, 14.-15. 11. 2022.

U prigodi obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.-2022., Institut društvenih znanosti Ivo Pilar organizirao je tradicionalni i jubilarni 25. znanstveno-stručni skup “Vukovar 91. – trideset i jedna godina poslije”, koji se pod naslovom VUKOVAR DANAS – SJEĆANJA, ISKUSTVA I REALITET ŽIVLJENJA, održao u virtualnom okruženju (zoom) 14. i 15. studenoga 2022. godine

Skup je bio dijelom službenog gradskog programa i protokola obilježavanja Dana sjećanja. Na skupu je prezentirano 29 priopćenja, a sudjelovalo je 40-ak znanstvenika (sociologa, demografa, geografa, stručnjaka iz sigurnosnih i obrambenih znanosti, teologa, povjesničara, antropologa, psihologa…) iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Sjedinjenih Američkih Država.
Visoki pokrovitelj skupa bilo je Ministarstvo hrvatskih branitelja, medijski pokrovitelj Hrvatski radio Vukovar i Vukovarske novine, dok je tehničku potporu odvijanju skupa pružila Hrvatska matica iseljenika.
U okviru svečanog otvaranja skupa sudionike i pratitelje na ZOOM platformi protokolarno su pozdravili dr. sc. Ivana Bendra, predsjednica Programsko-organizacijskog odbora, g. Filip Sušac, zamjenik gradonačelnika Grada Vukovara, gđa Tamara Kalistović, pročelnica Upravnog odjela za turizam i kulturu Vukovarsko-srijemske županije te gđa Ivona Paltrinieri, ravnateljica Uprave za zatočene i nestale pri Ministarstvu hrvatskih branitelja.
Tradicionalno, pozdravnu riječ uputio je i ravnatelj Instituta Pilar, prof. dr. sc. Željko Holjevac, koji je uoči skupa, zajedno s pomoćnikom ravnatelja, dr. sc. Draženom Živićem i voditeljem Područnoga centra Instituta Pilar u Vukovaru, dr. sc. Mateom Žanićem, odao poštovanje poginulim, ubijenim i nestalim hrvatskim braniteljima i civilima kod masovne grobnice “Ovčara” i na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata.
U proteklih 25 godina na skupu je prezentirano više od 400 tema, a sudjelovalo je 300-tinjak domaćih i međunarodnih znanstvenika, stručnjaka i sudionika “vukovarskih sto dana rata”. Do sada je objavljeno 14 opsežnih zbornika radova, dok je 15. zbornik sa skupa održanog 2021. godine u pripremi.

Pozivnica za skup | Programska knjižica

Područni centar Vukovar

Također provjeri

Objavljen 33. broj časopisa PILAR

Iz tiska je izašao 33. broj Časopisa za društvene i humanističke studije PILAR. Broj donosi… Pročitaj više o Objavljen 33. broj časopisa PILAR