Dr. sc. Vinicije B. Lupis na međunarodnom arheološkom okruglom stolu u Prištini i posjetu hrvatskoj zajednici u Janjevu, 3. 10. 2022.

Arheološki Institut Kosova organizirao je 3. listopada 2022. u Prištini međunarodni okrugli stol “A comparative picture of Late Antique and Early Middle Ages Archeology of Dalmatia and Dardania” na kojem je dr. sc. Vinicije B. Lupis sudjelovao s temom “Albanian families in Dubrovnik / Albanske obitelji u Dubrovniku”

Program okruglog stola | VISIT ITINERARY

Na međunarodnom okruglom stolu koji se održavao u Albanološkom institutu u Prištini, obrađene su teme koje povezuju arheološke i povijesne teme Dalmacije i Dardanije, kao i identitetske albansko-hrvatske teme.

Dr. sc. Vinicije B. Lupis posjetio je hrvatsku zajednicu u Janjevu i župnika don Mata Palića. Prilikom posjeta hrvatskoj zajednici u Janjevu iskazala se potreba sustavnog istraživanja hrvatske prekogranične kulturne baštine kako bi se pridonijelo što boljem razumijevanju Hrvata s Kosova i pozitivnom vrednovanju njihove baštine u kosovskom kulturnom pejzažu kulturnih utjecaja i religijskih skupina kao sastavnice kosovske baštinske raznolikosti.

Dr. sc. Vinicije B. Lupis

Područni centar Dubrovnik

Također provjeri

Dr. sc. Danijel Vojak na međunarodnoj znanstvenoj konferenciji „Wer ist Walter? Resistance against Nazism in Europe”; Sarajevo, 3.-6. 7. 2024.

Dr. sc. Danijel Vojak je u sklopu znanstvenog projekta „Zaboravljena mjesta stradanja nepoćudnih: Genocid nad… Pročitaj više o Dr. sc. Danijel Vojak na međunarodnoj znanstvenoj konferenciji „Wer ist Walter? Resistance against Nazism in Europe”; Sarajevo, 3.-6. 7. 2024.