Dr. sc. Vinicije B. Lupis na međunarodnom arheološkom okruglom stolu u Prištini i posjetu hrvatskoj zajednici u Janjevu, 3. 10. 2022.

Arheološki Institut Kosova organizirao je 3. listopada 2022. u Prištini međunarodni okrugli stol “A comparative picture of Late Antique and Early Middle Ages Archeology of Dalmatia and Dardania” na kojem je dr. sc. Vinicije B. Lupis sudjelovao s temom “Albanian families in Dubrovnik / Albanske obitelji u Dubrovniku”

Program okruglog stola | VISIT ITINERARY

Na međunarodnom okruglom stolu koji se održavao u Albanološkom institutu u Prištini, obrađene su teme koje povezuju arheološke i povijesne teme Dalmacije i Dardanije, kao i identitetske albansko-hrvatske teme.

Dr. sc. Vinicije B. Lupis posjetio je hrvatsku zajednicu u Janjevu i župnika don Mata Palića. Prilikom posjeta hrvatskoj zajednici u Janjevu iskazala se potreba sustavnog istraživanja hrvatske prekogranične kulturne baštine kako bi se pridonijelo što boljem razumijevanju Hrvata s Kosova i pozitivnom vrednovanju njihove baštine u kosovskom kulturnom pejzažu kulturnih utjecaja i religijskih skupina kao sastavnice kosovske baštinske raznolikosti.

Dr. sc. Vinicije B. Lupis

Područni centar Dubrovnik

Također provjeri

Projekt CROIDENT: Boka – izvor brojnih istraživanja dr. sc. Domagoja Vidovića, 11. 4. 2024.

U Domu kulture “Josip Marković” u Donjoj Lastvi 11. travnja 2024. jezikoslovac i onomastičar dr.… Pročitaj više o Projekt CROIDENT: Boka – izvor brojnih istraživanja dr. sc. Domagoja Vidovića, 11. 4. 2024.