Znanstveno-stručni skup “Kosinjska dolina – jučer, danas i sutra”, 30. 9. 2022.

U Osnovnoj školi “Anž Frankopan” Kosinj u Gornjem Kosinju održan je 30. rujna 2022. znanstveno-stručni skup “Kosinjska dolina – jučer, danas i sutra”. Skup je organizirao Institut društvenih znanosti Ivo Pilar u suradnji s Hrvatskim institutom za povijest, Institutom za hrvatski jezik i jezikoslovlje, Odjelom za nastavničke studije u Gospiću Sveučilišta u Zadru, Državnim arhivom u Gospiću, Muzejom Like Gospić te Znanstvenim i kulturnim društvom Kosinj.Program skupa | Iz medija

– Program skupa: “Kosinjska dolina – jučer, danas i sutra”, 30. 9. 2022.

Pokrovitelji skupa bili su Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Ličko-senjska županija i Gospićko-senjska biskupija. Ličko-senjska županija pružila je financijsku potporu skupu, u skladu sa svojim mogućnostima, a gospićko-senjski biskup mons. Zdenko Križić došao je na skup i obratio se sudionicima prigodnim riječima.

Polazni cilj ovoga skupa bila je izrada kritički provjerene javne slike o Kosinjskoj dolini s baštinskim uporištima i razvojnom perspektivom. Interdisciplinarnim umrežavanjem doprinosa stručnjaka iz više znanstvenih područja te znanstveno provjerenim i utemeljenim činjenicama na skupu su valorizirane kosinjske povijesne, prirodne, društvene, gospodarske, kulturne i ine značajke.

Zamisao o skupu krenula je iz Znanstvenog i kulturnog društva Kosinj prema Institutu Ivo Pilar, čiji su znanstvenici 2016. sudjelovali u istraživanjima za potrebe izrade sociološko-razvojne studije “HES Kosinj i lokalna zajednica: rizici i razvojne mogućnosti”. Na kraju se zaokružila visokim akademskim udjelom od 36 izlaganja u plenarnom dijelu i tri paralelne skupine.

Uz doprinos znanstvenika iz Instituta Pilar i institucija suorganizatora, iznimno smo zadovoljni odazivom i istraživačkim doprinosom znanstvenika iz ostalih institucija, kako onih koji su podrijetlom iz ovoga kraja tako i onih koji se njime na različite načine profesionalno bave i to u rasponu od akademika do asistenata. Pored toga, održavanjem skupa u Kosinjskoj dolini pružena je intelektualna potpora domaćima ljudima u njihovoj sadašnjoj i budućoj održivosti te razvojnim perspektivama.

Prof. dr. sc. Željko Holjevac

Iz medija

– Kosinjski konzalting: Znanstveno-stručna konferencija: Kosinjska dolina jučer danas i sutra
– Sveučilište u Zadru: Znanstveno-stručni skup “Kosinjska dolina – jučer, danas i sutra”, 28. 9. 2022.
– Glas Istre: Znanstveno-stručni skup “Kosinjska dolina – jučer, danas i sutra”, 29. 9. 2022.
– Gacka 053: Održan znanstveno-stručni skup Kosinjska dolina – jučer, danas i sutra, 30. 9. 2022.
– Glas Gacke: Održan Znanstveno-stručni skup Kosinjska dolina – jučer, danas i sutra, 1. 10. 2022.
– Lika Club: Održan Znanstveno-stručni skup Kosinjska dolina – jučer, danas i sutra, 1. 10. 2022.
– Gospičko-senjska biskupija: Govor biskupa Križića na otvaranju znanstveno-stručnog skupa “Kosinjska dolina – jučer, danas i sutra”, 30. 9. 2022.
– Narod.hr: Održan prvi znanstveno-stručni skup o Kosinju: Kako spasiti bogatu prirodnu i kulturnu baštinu ovog kraja kojeg država želi potopiti?, 1. 10. 2022.

Također provjeri

Predstavljanje platforme „Put karijere“ na 2. konferenciji školskih psihologa – „Horizonti snage“

Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu (29. 2. – 1. 3. 2024.) održana je 2. konferencija… Pročitaj više o Predstavljanje platforme „Put karijere“ na 2. konferenciji školskih psihologa – „Horizonti snage“