Predstavljanje knjige “Demografska i društvena održivost Hrvata u Vojvodini” u Subotici, 19. 9. 2022.

U čitaonici Gradske knjižnice u Subotici svečano je 19. rujna 2022. predstavljena knjiga “Demografska i društvena održivost Hrvata u Vojvodini: aktualni trendovi, izazovi i perspektive”, autora dr. sc. Dražena Živića, dr. sc. Sandre Cvikić i Tomislava Žigmanova, prof.

Predstavljanje knjige “Demografska i društvena održivost Hrvata u Vojvodini” u Subotici, 19. 9. 2022.

Knjiga je nastala kao rezultat istoimenog projekta kojega je Institut Pilar u partnerstvu sa Zavodom za kulturu vojvođanskih Hrvata (ZKVH) realizirao temeljem financijske potpore Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske. Nakladnici knjige su Institut Pilar i ZKVH, a urednički ju potpisuje dr. sc. Ivana Bendra. O knjizi su na predstavljanju govorili njezini autori, koje je uvodno predstavila te moderirala sam događaj gđa Katarina Čeliković.

Pozivnica za predstavljanje knjige “Demografska i društvena održivost Hrvata u Vojvodini” u Subotici, 19. 9. 2022.

 

Knjiga je plod istoimenog projekta koji je tijekom 2021. godine proveo Institut društvenih znanosti Ivo Pilar u suradnji sa Zavodom za kulturu vojvođanskih Hrvata. Projekt je imao za svrhu ukazati na ključne preduvjete za održivi razvoj hrvatske zajednice u Republici Srbiji, temeljene na znanju proizvedenom u svrhu očuvanja njihova opstanka. S namjerom da realizacija projekta omogući osnaživanje hrvatske zajednice u Vojvodini na temelju istraženih demografskih predispozicija kao glavnih preduvjeta njihova opstanka u Republici Srbiji, njegovi rezultati istodobno definiraju društvenopolitički i gospodarski položaj vojvođanskih Hrvata. Na taj način teži se omogućivanju interesno orijentiranog integriranja hrvatske manjinske zajednice u srbijansko društvo kroz znanstveno utvrđene razvojne prioritete politika i projekata unutar i izvan Republike Srbije.

Kliofest 2022.: Predstavljanje knjige Demografska i društvena održivost Hrvata u Vojvodini, 19. 5. 2022.

O knjizi Demografska i društvena održivost Hrvata u Vojvodini

Područni centar Vukovar

Također provjeri

Projekt CROIDENT: Boka – izvor brojnih istraživanja dr. sc. Domagoja Vidovića, 11. 4. 2024.

U Domu kulture “Josip Marković” u Donjoj Lastvi 11. travnja 2024. jezikoslovac i onomastičar dr.… Pročitaj više o Projekt CROIDENT: Boka – izvor brojnih istraživanja dr. sc. Domagoja Vidovića, 11. 4. 2024.