Mr. sc. Mirko Petrić predstavio rezultate Horizon 2020 projekta Invent; Zadar, 9. 9. 2022.

Mr. sc. Mirko Petrić sudjelovao je u okruglom stolu organiziranom u Zadru 9. rujna 2022., u povodu dvadeset godina djelovanja Teatro Verrdi. Rasprava koja se tom prigodom razvila pokušala je odgovoriti na temu festivala „Nosi se 2022. – Kolektivni protagonist“ te se dotakla brojnih tema i problema u kulturnoj politici na lokalnoj, nacionalnoj i europskoj razini

Foto: Adrijana Vidić

U okviru okruglog stola, mr. sc. Mirko Petrić održao je predavanje s naslovom Oteta kultura – što građani smatraju kulturom a što im vlasti nude. Predavanje se temeljilo na rezultatima eksploratornih istraživanja i anketnih ispitivanja provedenih u devet europskih zemalja u okviru Horizon 2020 projekta „INVENT – Europsko popisivanje društvenih vrijednosti kulture kao temelj uključivih kulturnih politika u globalizirajućem svijetu“, u kojem Institut društvenih istraživanja Ivo Pilar sudjeluje kao partner iz Hrvatske.

Temeljna postavka izlaganja bila je da se shvaćanja građana/ki europskih zemalja o tome što je kultura i što od nje žele razlikuju od prioriteta kulturnih politika nacionalnih vlada i Europske unije u posljednjih petnaest godina. Naime, istraživanja provedena u okviru projekta Invent pokazala su da građani/ke naglašavaju aspekte kulture koji nisu povezani s njezinim instrumentalnim upotrebama i profitnom logikom. Nova europska agenda za kulturu iz 2018. u prvi je plan stavila društvene vrijednosti kulture, međutim u međuvremenu formulirani radni programi Europske komisije još uvijek se uvelike oslanjaju na instrumente i logiku djelovanja iz prethodnog razdoblja.

Detaljniji izvještaj na portalu Kulturpunkt.hr: https://www.kulturpunkt.hr/content/politika-bez-kontakta-s-realnoscu
Program festivala „Nosi se 2022. – Kolektivni protagonist“: https://www.teatroverrdi.eu/nosi-se-2022

Projekt INVENT

Područni centar Split

Također provjeri

Dr. sc. Ivan Hrstić i dr. sc. Dino Vukušić na konferenciji Heritage and New Horizons: Croatia and Croatians in a Global Context; Sydney, 8.-11. 2. 2024.

Dr. sc. Ivan Hrstić u suautorstvu s prof. Vesnom Drapac (University of Adelaide) održao je… Pročitaj više o Dr. sc. Ivan Hrstić i dr. sc. Dino Vukušić na konferenciji Heritage and New Horizons: Croatia and Croatians in a Global Context; Sydney, 8.-11. 2. 2024.