Dr. sc. Josip Burušić i dr. sc. Marija Šakić Velić na stručnom usavršavanju učitelja Varaždinske županije u STEM području, 31. 8. 2022.

U Prvoj gimnaziji Varaždin u tijeku je provedba projekta ERASMUS+ „High-Fliers – Highly Interactive Guidance Helpful for Leadership in Educationally Relevant Skills“. Nositelj projekta je Sveučilište Tartu iz Estonije, a suradničke ustanove su sveučilišta iz Portugala i Finske te Institut društvenih znanosti Ivo Pilar, dok je Varaždinska županija vanjski projektni partner

– Varaždinska županija: Prva gimnazija Varaždin domaćin stručnog usavršavanja učitelja u STEM području, 31. 8. 2022.

Projekt nastoji pridonijeti razvoju karijera učitelja u STEM području, a usmjeren je na vještine nastavnika i obrazovnog osoblja u školama, visokoškolskim ustanovama i organizacijama za promicanje znanosti u zemljama partnerima na projektu, ali i drugim zemljama diljem Europe kojima je potreban poticaj u STEM području obrazovanja. Ciljne skupine sudionika u projektu su postojeći učitelji kao i učitelji u procesu stjecanja učiteljskih kvalifikacija, te stručnjaci različitih profila uključeni u STEM školske i izvanškolske programe.

Na stručnom usavršavanju u Prvoj gimnaziji sudjeluje 61 učitelj iz osnovnih škola kojima je osnivač Varaždinska županija. Riječi dobrodošlice uputili su im Renata Čelik, pedagoginja Prve gimnazije Varaždin, dr. sc. Josip Burušić, voditelj Centra za istraživanje znanja, obrazovanja i ljudskog kapitala pri Institutu društvenih znanosti Ivo Pilar, Anđelko Stričak, župan Varaždinske županije.

Voditelj Centra dr. sc. Josip Burušić istaknuo je dobru suradnju Institut, ali i znanstvenog centra izvrsnosti i Varaždinske županije.

Kao Varaždinska županija primjer ste mnogima, ali želimo da ste još bolji. Svjedoci smo koliko županija posvećuje pažnju svojim školama, vama kao učiteljima, ali i učenicima i vjerujem kako ćemo u vremenu koje je pred nama svi zajedno osjetiti tu energiju i posvećenost – rekao je u svom obraćanju dr.sc. Josip Burušić.

Župan Varaždinske županije Anđelko Stričak istaknuo je kako je privilegija što Varaždinska županija može surađivati s Institutom Ivo Pilar kao najznačajnijim znanstvenim institutom u državi.

Kada smo prošle godine ispraćali naše djelatnike u obrazovnom sustavu u mirovinu naglasio sam da kada su oni ulazili u obrazovni sustav osnovni pribor bile su kreda i ploča, a svoj radni vijek završili su sa tabletima. Zapitajmo se, koliko je uopće s njihove strane trebalo volje i truda da steknu nova znanja i kompetencije i nakon toga koliko je još volje i truda bilo da sve to prenesu na naše učenike. Jedino znanjem možemo biti globalno konkurentni, jedino na taj način možemo slijediti europske i svjetske trendove i biti među razvijenijim zemljama. A tome teži Varaždinska županija. Zbog toga ulažemo u naše škole, centre izvrsnosti i kompetentnosti. Stoga mi je drago što ste se odazvali ovom usavršavanju, što želite steći nova znanja i iskustva kako bi naši učenici dobili ono najbolje od vas – zaključio je župan Stričak.

Početku usavršavanja nazočio je i pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr. sc. Miroslav Huđek i njegova zamjenica Sanja Herceg.

Dr. sc. Josip Burušić

Dr. sc. Marija Šakić Velić

Također provjeri

Projekt CROIDENT: Boka – izvor brojnih istraživanja dr. sc. Domagoja Vidovića, 11. 4. 2024.

U Domu kulture “Josip Marković” u Donjoj Lastvi 11. travnja 2024. jezikoslovac i onomastičar dr.… Pročitaj više o Projekt CROIDENT: Boka – izvor brojnih istraživanja dr. sc. Domagoja Vidovića, 11. 4. 2024.