Dr. sc. Josip Mihaljević: “Jakša Kušan’s Forgotten Struggle for Freedom and Democracy in Croatia”; Poznanj, 21.-27. 8. 2022.

Od 21.-27. kolovoza 2022. u Poznanju je održan XXIII. međunarodni kongres povijesnih znanosti na kojem je, u sklopu panela Courage and Dictatorships: Cultures of Dissent, Cultures of Control in the 20th Century, izlaganje održao dr. sc. Josip Mihaljević, suradnik projekta CROCEANIA. Tema predavanja bila je „Jakša Kušan’s Forgotten Struggle for Freedom and Democracy in Croatia“

Međunarodni odbor za povijesne znanosti (International Committee of Historical Sciences – ICHS) udruženje je povjesničara iz svih krajeva svijeta, a osnovan je kao nevladina strukovna organizacija u Ženevi 1926. godine. Sastoji se od nacionalnih odbora i pridruženih tematskih povjerenstava. Kongres se tradicionalno održava svakih pet godina u drugom dijelu svijeta.

Dr. sc. Josip Mihaljević govorio je o djelovanju hrvatskog emigranta, novinara i izdavača Jakše Kušana, koji je više od tri desetljeća izdavao jedan od najvažnijih hrvatskih emigrantskih časopisa – Novu Hrvatsku i informirao hrvatsku dijasporu od Europe do Australije o stanju u domovini pod komunističkom diktaturom.

Projekt CROCEANIA

Također provjeri

Sporazum o suradnji Instituta Pilar s Gradskim muzejom Korčula; Korčula, 8.-9. 4. 2024.

Institut društvenih znanosti Ivo Pilar i Gradski muzej Korčula sklopili su u gradu Korčuli 8.… Pročitaj više o Sporazum o suradnji Instituta Pilar s Gradskim muzejom Korčula; Korčula, 8.-9. 4. 2024.