Novosti na projektu Prvi svjetski rat u kulturi sjećanja u razdoblju od 1. siječnja 2021. do 30. lipnja 2022.

U razdoblju od 1. siječnja 2021. do 30. lipnja 2022. suradnici na projektu sudjelovali su na 5 međunarodnih konferencija te 4 domaća simpozija. Obavili su terenska i arhivska istraživanja na prostoru Slavonije i Baranje, Rijeke, Pule i Varaždina, Koprivnice te Zadra i okolice. Organizirali su međunarodni znanstveni okrugli stol te predavanje i radionicu sa svjetski poznatim povjesničarom. Sudjelovali su u radijskim emisijama u Hrvatskoj i Italiji te održali predavanja u sklopu usavršavanja nastavnika osnovnih škola i gimnazija. Voditeljica projekta održala je predavanje o projektu na doktorskom seminaru. Objavljena su 3 znanstvena rada a 10 ih je predano za objavu…

U projektnom razdoblju istraživačkog projekta HRZZ-a “Prvi svjetski rat u kulturi sjećanja. Zaboravljena baština” (HRZZ IP-2019-04-5897) članovi projekta suočili su se s brojnim izazovima. Nakon zagrebačkog potresa 22. ožujka 2020. uslijedio je 28. prosinca 2020. potres u mjestu Strašnik u blizini Petrinje. Tijekom jednog i drugog potresa (između je bilo više od 3500 potresa) stradale su važne institucije (zgrade) u kojima se čuva arhivsko gradivo za potrebe istraživanja na projektu, što je jednim dijelom otežalo rad članovima projekta. Istovremeno je vladala pandemija COVIDA-19 uslijed koje su zbog epidemioloških uputa ograničena putovanja na konferencije, dio konferencija otkazan, a dolazak u gradske, državne i lokalne arhive otežan i u pojedinim trenucima onemogućen jer se istraživači nisu primali ili je za termin trebalo čekati nekoliko mjeseci. Uz sve to, zgrada Instituta Pilar gdje se provodi projekt je teško oštećena u potresu te je krenula u rekonstrukcijsku obnovu, a preseljavanje znanstvenika, knjiga, stvari trajalo je više od deset mjeseci. Ruska invazija na Ukrajinu, nadalje, imat će dalekosežne posljedice i za ovaj projekt. Unatoč svemu, suradnici projekta hrabro su se suočili s postavljenim izazovima. 

U razdoblju od 1. siječnja 2021. do 30. lipnja 2022. suradnici na projektu (Žebec Šilj I., Cvikić S., Dobrovšak, Lj., Herman Kaurić V., Damjanović, D., Prinate M., Šarenac D., Hameršak F.) sudjelovali su na pet međunarodnih konferencija (Sankt Peterburg, Zagreb, Trst) te (Cvikić, S., Dobrovšak, Lj., Herman Kaurić, V., Gabelica M., Hameršak F., Priante M., Vince Pallua J.) na četiri domaća simpozija (Vukovar, Zagreb, Rijeka). U sklopu svojih radnih aktivnosti obavili su terenska i arhivska istraživanja na prostoru Slavonije i Baranje (Dobrovšak, Lj., Cvikić, S.), Rijeke, Pule i Varaždina (Priante, M.), Koprivnice (Žebec Šilj, I.) i Zadra i okolice (Damjanović, D.). Organizirali su međunarodni znanstveni okrugli stol „Spomenička baština i kultura sjećanja na Prvi svjetski rat“ te predavanje i radionicu sa svjetski poznatim povjesničarom kulture sjećanja na Prvi svjetski rat Jayem R. Winterom. U promociji projekta sudjelovali su u radijskim emisijama u Hrvatskoj i Italiji te održali predavanja u sklopu usavršavanja nastavnika osnovnih škola i gimnazija na županijskim stručnim vijećima učitelja povijesti. Voditeljica projekta (Dobrovšak, Lj.) održala je predavanje o projektu na doktorskom seminaru na sveučilišnom doktorskom studiju Moderne i suvremene povijesti u europskom i svjetskom kontekstu na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Uz sve ove aktivnosti suradnici na projektu istraživali su u ograničavajućim okolnostima po arhivima u Hrvatskoj i izvan nje. Objavljena su tri znanstvena rada (Herman Kaurić, V., Gabelica M., Cvikić S., Dobrovšak, Lj.) te je predano za objavu 10 radova. Istraživanja se i dalje nastavljaju.

Projekt Prvi svjetski rat u kulturi sjećanja

Također provjeri

Sporazum o suradnji Instituta Pilar s Gradskim muzejom Korčula; Korčula, 8.-9. 4. 2024.

Institut društvenih znanosti Ivo Pilar i Gradski muzej Korčula sklopili su u gradu Korčuli 8.… Pročitaj više o Sporazum o suradnji Instituta Pilar s Gradskim muzejom Korčula; Korčula, 8.-9. 4. 2024.