Ravnatelj Instituta prof. dr. sc. Željko Holjevac na Sveučilištu u Trnavi, 15.-18. 6. 2022.

Ravnatelj Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar i supredsjedatelj Hrvatsko-slovačkog odbora za humanističke znanosti prof. dr. sc. Željko Holjevac boravio je od 15. do 18. lipnja 2022. na Sveučilištu u Trnavi u Slovačkoj. Na tome starom sveučilištu, na kojem je u 17. i 18. stoljeću studiralo i predavalo mnogo hrvatskih studenata i profesora, održana je 16. lipnja znanstvena konferencija „Od Karpata do Jadrana: arheologija migracijskoga razdoblja i srednjega vijeka“, a 17. lipnja četvrti sastanak Hrvatsko-slovačkog odbora za humanističke znanosti

Na otvorenju konferencije govorili su trnavski prorektor Miloš Lachner i hrvatski veleposlanik Aleksandar Heina, a uz njih i Martina Klofáčova iz Ministarstva obrazovanja, znanosti, istraživanja i sporta Slovačke Republike i Staša Skenžić iz Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske. Pri oba ministarstva djeluje već četiri godine Hrvatsko-slovački odbor, koji vode prof. dr. sc. Martin Homza sa Sveučilišta u Bratislavi i prof. dr. sc. Željko Holjevac s Instituta Pilar. Odbor je u proteklom razdoblju organizirao dvije konferencije (u Bratislavi 2019. i Zadru 2021.) i objavio dva broja godišnjaka Studia Carpathico-Adriatica (u Bratislavi 2020. i Zagrebu 2021.) na engleskom odnosno hrvatskom i slovačkom jeziku. Prvi broj je posvećen hrvatskom i slovačkom putu u neovisnost, a drugi intelektualnim vezama između Hrvatske i Slovačke. U planu je sljedeća konferencija o baštini značajnih slovačkih i hrvatskih latinista, koja će se održati u lipnju 2023. u Osijeku i Našicama.

Prof. dr. sc. Željko Holjevac

Također provjeri

Dr. sc. Dražen Živić i dr. sc. Sandra Cvikić na obilježavanju 15. godišnjice osnutka Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata; Subotica, 11. 4. 2024.

Na poziv gđe Katarine Čeliković, ravnateljice Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata iz Subotice (Republika Srbija),… Pročitaj više o Dr. sc. Dražen Živić i dr. sc. Sandra Cvikić na obilježavanju 15. godišnjice osnutka Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata; Subotica, 11. 4. 2024.