Objavljen zbornik SUVREMENE MIGRACIJE U REPUBLICI HRVATSKOJ

U Biblioteci Zbornici Instituta Ivo Pilar kao 58. knjiga objavljen je zbornik SUVREMENE MIGRACIJE U REPUBLICI HRVATSKOJ. Uzroci, posljedice i aktualni trendovi koji su uredili Mateo Žanić, Dražen Živić, Sanja Špoljar Vržina i Geran-Marko Miletić. Zbornik je nastao kao zbirka pregnantnih radova izloženih na 22. znanstveno-stručnom skupu „Vukovar ’91. – dvadeset i osma godina poslije“ održanom 2019. godine.Iz Uvodne riječi

Interdisciplinarnost tematika obuhvaćenih zbornikom odražava svjetske trendove studija migracija. Prema vodećim teoretičarima postoji usuglašenost pomaka studija s američkog i britanskog tla na europsko, kao i skok s odgovora na pitanja tko i kamo migrira na pitanja kako i zašto migrira

SUVREMENE MIGRACIJE U REPUBLICI HRVATSKOJ. Uzroci, posljedice i aktualni trendovi
Urednici: Mateo Žanić, Dražen Živić, Sanja Špoljar Vržina, Geran-Marko Miletić
Biblioteka ZBORNICI – Knjiga 58.
Institut društvenih znanosti Ivo Pilar
Zagreb, 2021. – 238 str.
ISBN 978-953-7964-84-9

Odgođeno predstavljanje zbornika SUVREMENE MIGRACIJE U REPUBLICI HRVATSKOJ; Vukovar, 16. 5. 2022.

Sadržaj

Omot | Impresum | Sadržaj

Urednička riječ
Demografski aspekti suvremenog iseljavanja iz Hrvatske (Nenad Pokos)
Osvrt na suvremene migracije i njihov odraz na moderni hrvatski identitet (Vlado Šakić, Katarina Perić)
Migracije pokrenute ratovima: između socijalne katastrofe i društvenog razvitka (Andrija Platužić, Ozren Žunec)
Sekuritizacija migracija: socijalna konstrukcija ili stvarna prijetnja? (Mirko Bilandžić, Danijela Lucić)
Inscenirane solidarnosti, cenzurirana znanja i bjegovi u „suvremenost“ – hrvatski obol svjetskim politikama migracija i militarizacije (iz priloga antropologiji Vukovara) (Sanja Špoljar Vržina)
Suvremene (nelegalne) migracije – od humanitarnog pitanja do sigurnosnog izazova (Josip Esterajher)
Migracije kao znak vremena – Doprinos pape Franje rješavanju problema suvremenih migracija i prihvata migranata (Vladimir Dugalić, Igor Jakobfi)
Prisilne ratne migracije u Hrvatskoj prema statistici povratka (Dražen Živić, Nikola Šimunić)
Stavovi mladih Vukovarsko-srijemske županije o aktualnim društvenim problemima i njihove migracijske aspiracije (Mateo Žanić, Geran-Marko Miletić, Ivana Bendra)
Migracije visokoobrazovanih i stručnih kadrova – trostruki dobitak? Iskustva mladih država članica nakon pristupanja Europskoj uniji (Caroline Hornstein Tomić, Marina Perić Kaselj)
Povratne migracije kao pokretač razvoja u Međimurskoj županiji (Rebeka Mesarić Žabčić)
Život u aljmašu 20 godina poslije: stavovi stanovništva o perspektivama lokalnog razvoja (Krešimir Peračković, Matea Milak, Geran-Marko Miletić)
Summary
O autorima

Iz Uredničke riječi

Zbornik Suvremene migracije u Republici Hrvatskoj: uzroci, posljedice i aktualni trendovi nastao je kao zbirka pregnantnih radova izloženih na 22. znanstveno-stručnom skupu „Vukovar ’91. – dvadeset i osma godina poslije“ održanom 2019. godine. (…)

Dvanaest radova ovoga zbornika na različite načine pristupaju temi migracija. U njemu se tako nalaze radovi koji problematiziraju migracijske procese koji se odvijaju nakon Domovinskoga rata kao i njihove učinke. U tom smislu riječ je o radovima koji donose važne demografske uvide razmatrajući također implicitno ili eksplicitno politički aspekt migracija. Među takve radove mogu se ubrojiti sljedeći radovi: „Demografski aspekti suvremenog iseljavanja iz Hrvatske“ (N. Pokos), „Prisilne ratne migracije u Hrvatskoj prema statistici povratka“ (D. Živić i N. Šimunić), „Migracije visokoobrazovanih i stručnih kadrova – trostruki dobitak? Iskustva mladih država članica nakon pristupanja Europskoj uniji“ (C. Hornstein Tomić i M. Perić Kaselj) te „Povratne migracije kao pokretač razvoja u Međimurskoj županiji“ (R. Mesarić Žabčić).

U zborniku se nalaze i oni radovi koji razmatraju važnu i složenu problematiku odnosa između temporalnosti, načina reprezentiranja, cenzuriranja i postuliranja (sa) znanja o ilegalnosti i/ili sigurnosti kada su u pitanju migracije. Te se teme problematiziraju u radovima: „Migracije pokrenute ratovima: između socijalne katastrofe i društvenog razvitka“ (A. Platužić i O. Žunec), „Sekuritizacija migracija: socijalna konstrukcija ili stvarna prijetnja?“ (M. Bilandžić i D. Lucić), „Suvremene (nelegalne) migracije – od humanitarnog pitanja do sigurnosnog izazova“ (J. Esterajher) te „Inscenirane solidarnosti, cenzurirana znanja i bjegovi u „suvremenost“ – hrvatski obol svjetskim politikama migracija i militarizacije (iz priloga antropologiji Vukovara)“ (S. Špoljar Vržina). Posljednji rad ujedno povezuje svjetsku migrantsku fenomenologiju s hrvatskim iskustvom prisilnih migracija rijetko spominjanog i istraživanog aljmaškog prognaničkog šlepa do Osijeka iz kolovoza 1991. godine.

Temi migracija se iz perspektiva kulture, etike i identiteta pristupa u radovima „Osvrt na suvremene migracije i njihov odraz na moderni hrvatski identitet“ (V. Šakić i K. Perić) te „Migracije kao znak vremena – Doprinos pape Franje rješavanju problema suvremenih migracija i prihvata migranata“ (V. Dugalić i I. Jakobfi). Tim radovima produbljeno je i pitanje egzistencijalno humane vrijednosti svih hrvatskih (prisilnih) migrantskih iskustava na dobro unaprjeđivanja svjetskog znanstvenog kapitala pamćenja složenosti života u pokretu, dislociranosti i odbacivanja nasuprot „kulture susreta“, a o čemu su nekadašnji prognanici i izbjeglice iz ranih 90-ih mogli svjedočiti tijekom velikog europskog migrantskog vala iz afričkih i azijskih zemalja 2015. godine, s neizvjesnim ishodom sve do današnjih dana.

Napokon, raspravlja se i o značaju migracija za lokalne sredine koje su bile suočene s velikim ratnim razaranjima te se suočavaju s izazovima razvoja. Problematika posljedičnog regionalnog iseljavanja razmatra se u radovima „Stavovi mladih Vukovarsko-srijemske županije o aktualnim društvenim problemima i njihove migracijske aspiracije“ (M. Žanić, G.-M. Miletić i I. Bendra) te „Život u Aljmašu 20 godina poslije: stavovi stanovništva o perspektivama lokalnog razvoja“ (K. Peračković, M. Milak i G.-M. Miletić). U oba navedena rada isprepleteni su vrijedni podatci u smjeru razmatranja rijetko istraživanih faktora motivacijskih dimenzija povratništva i migranstva.

Interdisciplinarnost tematika obuhvaćenih ovim zbornikom odražava, ne slučajno, svjetske trendove studija migracija. Prema vodećim svjetskim teoretičarima ovog relativno mladog polja postoji usuglašenost pomaka studija s američkog i britanskog tla na europsko, kao i skok s odgovora na pitanja tko i kamo migrira na pitanja kako i zašto migrira, odnosno s geografskih deskriptivnih razina na praćenje populacijskih kretanja uzrokovanih dinamikama globalnih uzroka. Tako se „suvremenost“ i „privremenost“ hrvatskih migracija smješta, sasvim kompetentno i autoritativno, u svjetsku internacionaliziranu sliku „ljudi u pokretu“ koji transgeneracijski čine migrantske otiske 21. stoljeća i nisu samo brojke analitičnih grafova, dijagrama i tablica. Pristup je to znanstvene preciznosti i egzaktnosti (u ovom institutskom zborniku) združen u finalni rezultat znanstvenog humanizma, za koji vjerujemo kao urednici da je od presudne važnosti za vremena promjena koja dolaze.

Biblioteka ZBORNICI

Područni centar Vukovar

Također provjeri

Predstavljanje knjige dr. sc. Željka Holjevca Nejednaki partneri. Hrvatsko-mađarski odnosi 1860.–1873.; Zagreb, 8. 5. 2024.

U sklopu 11. Festivala povijesti Kliofest organizirano je predstavljanje knjige dr. sc. Željka Holjevca Nejednaki… Pročitaj više o Predstavljanje knjige dr. sc. Željka Holjevca Nejednaki partneri. Hrvatsko-mađarski odnosi 1860.–1873.; Zagreb, 8. 5. 2024.