Mr. sc. Mirko Petrić: Smatram da su birači u velikoj mjeri racionalni akteri koji kažnjavaju pogreške onih na vlasti, 22. 5. 2022.

Večernji list u Temi broja od 22. svibnja 2022. u tiskanom i online izdanju objavljuje prilog Slavice Vuković pod naslovom “Split: Gradonačelnike mijenja kao Hajduk trenere” u kojem je mr. sc. Mirko Petrić jedan od sugovornika

– Večernji list (tiskano izdanje): Split: Gradonačelnike mijenja kao Hajduk trenere, 22. 5. 2022.
– Večernji list (online izdanje): Zašto Split gradonačelnike mijenja kao Hajduk trenere? Jedna stvar uvelike utječe na to, 22. 5. 2022.

Split: Gradonačelnike mijenja kao Hajduk trenere

Nikad nijedan splitski gradonačelnik nije izabran dvaput, a na izborima ista politička opcija nikad nije dobila dva mandata zaredom. Birači su populistični, nestrpljivi i nepredvidivi. Može li Ivica Puljak promijeniti tu tradiciju

Split je od osamostaljenja Republike Hrvatske do danas, dakle tijekom 32 godine, promijenio čak 12 gradonačelnika, a trinaestog bira 26. lipnja ove godine. Nikada nijedan splitski gradonačelnik nije izabran dva puta, a što je još zanimljivije, nikada ista politička opcija nije na izborima dobila dva mandata zaredom.

Tako je od samostalnosti do danas šest političkih opcija bilo na vlasti u Splitu.

Ivica Puljak je, unatoč statistici koja mu ne ide u prilog, odlučio riskirati i prije isteka prve godine mandata otići s gradonačelničke pozicije u nadi da će se u nju vratiti kao 13. splitski gradonačelnik i prvi koji je na izborima pobijedio dva puta zaredom i s većinom u Gradskom vijeću koju do sada nije imao. Računa na efekt iznenađenja, sve stranke zatekao je nespremne i za sada nema ozbiljniju konkurenciju, osim nestranačkog kandidata dr. Zorana
Đogaša kojega je kandidirao HDZ.

Sociolog mr. sc. Mirko Petrić, stručni savjetnik Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar – Područnog centra Split, među ostalim prokomentirao nam je činjenicu što Split nikada nije zaredom birao istu političku opciju. Je li riječ o velikim očekivanjima ili lošim gradskim vladama i gradonačelnicima, pitali smo ga.

– Ne bih rekao da su posrijedi loše gradske vlade i gradonačelnici, iako je i njih bilo, nego vrlo sužene mogućnosti djelovanja u postojećem centraliziranom državnom okviru i jakim pritiscima lokalnog i globalnog kapitala. Svaki je dosadašnji gradonačelnik stoga u nekom pogledu bio razočaranje, pa su se birači u pravilu odlučivali isprobati nešto drugo, svaki put sa sve manje nade u istinsku promjenu – kaže Petrić i dodaje kako misli da je u prvom redu riječ o zatečenom odnosu snaga na terenu i načinu na koji se politika u gradu uopće mogla voditi u postsocijalističkom razdoblju.

– U vakuumu koji je nastao nakon što su prestala vrijediti pravila uvriježena u jednostranačkom sustavu, akteri koji ostvaruju poslovne interese morali su se “prestrojiti” i naći nove kanale političkog legitimiranja svog djelovanja. Iako su se na poslovnoj sceni pojavili i neki novi igrači, akteri koji igraju važne uloge u poslovnom svijetu, a još više njihovi načini djelovanja, ostali su slični onima nastalim u koridorima moći iz socijalističkog razdoblja. No, na sceni je sada bilo više stranaka pa su se gradonačelnici i njihova retorika mijenjali brže nego prije – govori Petrić. Ipak, znamo li podatak kako je aktualni trener Hajduka 45. u posljednjih 20 godina, ove česte promjene mogu se u nekoj mjeri povezati i s mentalitetom Splićana.

– Sigurno je da treba uzeti u obzir temperament biračkog tijela, sigurno je da je Split grad izraženog populizma, no smatram da su birači u velikoj mjeri i racionalni akteri, koji kažnjavaju pogreške onih na vlasti. Razlika između Splita i nekih drugih sredina jest u tome što se u Splitu to odmah i javno pokaže, na prvim sljedećim izborima. Takvom biračkom tijelu sigurno je razočaravajuće što se pokazalo da ni takve stalne promjene na koncu nisu urodile boljitkom grada, čiji su najvažniji resursi u proteklih trideset godina u velikoj mjeri uništeni – govori Petrić i dodaje kako iz splitske perspektive ne može biti utješno to što je i glavni grad Zagreb u sličnom desperatnom stanju nakon dugotrajne Bandićeve klijentelističke vlasti, kao i Rijeka, nakon tridesetogodišnjeg kontinuiteta SDP-ova upravljanja.

Sličan profil

Zanimalo nas je njegovo mišljenje o tome što je Ivici Puljku HDZ suprotstavio kolegu znanstvenika Zorana Đogaša.

– Sigurno je da HDZ na ove izbore nije mogao ponovo izaći s kandidatom poput Vice Mihanovića. Za suprotstavljanje Puljku odabran je kandidat vrlo sličnog profila, a to što je on nestranački, svakako upućuje na to da je na području Splita presušio HDZ-ov kadrovski bazen kandidata s minimalno uglađenim, urbanim imidžem. Đogaš bi se, međutim, mogao pokazati i vrlo rizičnim izborom jer ga HDZ-ova stranačka baza ne doživljava kao “svoga” – kaže Petrić koji ne vjeruje da će Đogašu u velikom omjeru glas dati oni koji se premišljaju i nisu tradicionalni glasači HDZ-a.

Unatoč tom što je i on znanstvenik, od Puljka se razlikuje u najvažnijem: smatra da su potrebne dobre veze da bi se uspjelo nešto učiniti za grad. To sigurno neće oduševiti one koji su prethodno glasali za Puljka i neće se moći odlučiti za takvog kandidata. Drugim riječima, Đogaš bi se mogao naći u zrakopraznom prostoru, biti osoba koju ne voli dobar dio ni jedne ni druge opcije – smatra Petrić kojega smo upitali može li se očekivati premijerovo uplitanje u izbore u Splitu, o čemu Puljak često govori.

– Svatko tko se odluči baviti politikom, mora biti spreman na sve što će mu se u njoj događati. Upletanja ove vrste u izbore, kako ih Puljak naziva, nisu nešto neočekivano. U politici nema laboratorijskih uvjeta, pobjeđuju oni kandidati koji mogu izaći na kraj s doslovno svim što se protiv njih i njihove opcije može upotrijebiti – govori Petrić koji je dojma da ono što će se u kampanji još izgovoriti i dogoditi neće odviše utjecati na rezultat izbora.

– Birači koji će na njih izaći uglavnom već znaju kako će ispuniti birački listić. Pitanje je samo koliko će biti onih koji će zbog onoga što izađe na vidjelo u kampanji eventualno odustati od glasanja ili glasati drukčije nego što bi to stranačka središnjica njihove opcije očekivala. Današnje je stanje takvo da se čini da će izlaznost na izbore biti pristojna, bez obzira na okolnosti početka turističke sezone, vrućine i druge moguće čimbenike odvraćanja. Motivirani birači, naime, još očekuju promjenu načina funkcioniranja gradske uprave, koja se za kratkog Puljkova mandata tek počela događati – mišljenja je Mirko Petrić.

(…)

Mr. sc. Mirko Petrić

Područni centar Split

Također provjeri

Dr. sc. Saša Mrduljaš: Ne može Dodik računati s potporom Hrvatske u odvajanja RS-a od BiH…, 8. 1. 2024.

Portal Hrvatskog kulturnog vijeća 8. siječnja 2024. objavljuje razgovor s dr. sc. Sašom Mrduljašem pod… Pročitaj više o Dr. sc. Saša Mrduljaš: Ne može Dodik računati s potporom Hrvatske u odvajanja RS-a od BiH…, 8. 1. 2024.