Dr. sc. Ivan Hrstić o ulozi hrvatskog iseljeništva u međunarodnom priznanju RH, 15. 1. 2022.

U povodu 30. obljetnice međunarodnog priznanja, dr. sc. Ivan Hrstić gostovao je 15. siječnja 2022. u emisiji Hrvatske televizije 4 Globalna Hrvatska na temu uloge iseljenika u međunarodnom priznanju Republike Hrvatske

– HTV4: Globalna Hrvatska, 15. siječnja 2022.

Dr. sc. Ivan Hrstić naglasio je kako su iseljeni Hrvati imali značajnu ulogu u međunarodnom priznanju Republike Hrvatske. Pri tome je spomenuo snažnu podršku dr. Franji Tuđmanu tijekom druge polovine 1980-ih i početkom 1990-ih, zahvaljujući kojoj se Hrvatska demokratska zajednica isprofilirala kao svojevrsni nacionalni pokret za samostalnost na globalnoj razini.

U objašnjenju važnosti uloge iseljenika istaknuo je kako su oni u velikim useljeničkim zemljama do 1980-ih bili već etablirane etničke zajednice. Poznavali su društveno-političke sustava u kojima su živjeli i to su iskoristili. Posebno je to bilo važno jer predstavnici novoosnovanih hrvatskih institucija nisu još uvijek imali pristup međunarodnim organizacijama i institucijama, za razliku od predstavnika službene Jugoslavije.

U kontekstu očekivanja po pitanju politike prema iseljenicima zaključio je kako očekuje vrlo dinamičan razvoj situacije u predstojećem razdoblju. Smatra kako predstoji redefiniranje iseljeničke politike, ali i useljeničke, s obzirom da Hrvatska postaje sve naglašenije i useljenička zemlja. U tom kontekstu vidi i najavljene poticaje povratnicima, s obzirom na postojanje svijesti o socijalnom kapitalu hrvatskih iseljenika.

Dr. sc. Ivan Hrstić

Također provjeri

Dr. sc. Marko Marinić kod predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića, 20. 9. 2022.

Viši znanstveni suradnik Instituta Pilar, dr. sc. Marko Marinić, u utorak 20. rujna 2022. godine… Pročitaj više o Dr. sc. Marko Marinić kod predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića, 20. 9. 2022.