24. znanstveno-stručni skup VUKOVAR ‘91.: UZDARJE SLOBODI – IDENTITETI, SJEĆANJA, POVIJEST, 14.-16. 11. 2021.

U prigodi obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i 30. godišnjice rada Instituta Pilar te pod visokim pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske g. Zorana Milanovića i Vlade Republike Hrvatske i medijskim pokroviteljstvom Hrvatskoga radija Vukovar i Vukovarskih novina, 15. i 16. studenoga 2021. u virtualnom (ZOOM) okruženju, održan je 24. znanstveno-stručni skup s međunarodnim sudjelovanjem „Vukovar ’91. – trideseta godina poslije“. Organizatori skupa bili Institut društvenih znanosti Ivo Pilar i Hrvatsko katoličko sveučilište.
Program 24. znanstveno-stručni skup s međunarodnim sudjelovanjem „Vukovar ‘91. – trideseta godina poslije“ VUKOVAR ‘91.: UZDARJE SLOBODI – IDENTITETI, SJEĆANJA, POVIJEST, 14.-16. 11. 2021.

Polaganje vijenaca izaslanstva Instituta Pilar kod spomen obilježja poginulima na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata

Na skupu je tridesetak govornika iz Hrvatske i inozemstva (Francuska, Mađarska, Japan) prezentiralo 23 priopćenja, od kojih je pet priopćenja imalo uvodni karakter dok su ostala prezentirana u četiri sjednice. Ugledni su hrvatski i inozemni znanstvenici (filozofi, antropolozi, sociolozi, demografi, komunikolozi, pravnici, povjesničari, geografi i drugi) interdisciplinarnim i multidisciplinarnim pristupom, prezentirali nove činjenice i spoznaje o fenomenu „Vukovara ’91.“ dajući time novi i dublji doprinos sveobuhvatnijem promišljanju uzročno-posljedične dimenzije Vukovarske bitke, ističući pritom važnost iskustva „vukovarskih sto dana“ za razumijevanje kompleksnosti društvenih procesa u Hrvatskoj i formiranja modernog hrvatskog nacionalnog i kulturnog identiteta.

Nakon iznesenih priopćenja uslijedila je duga i plodonosna rasprava. Posebnu su pažnju izazvale teme vezane uz kolektivno sjećanje i njegovo prevođenje u nacionalnu memoriju, kako u smislu iskustava drugih (npr. Hiroshime u Japanu), tako i u smislu iskustava hrvatskih branitelja ili, pak, studenata Zagrebačkog sveučilišta o temi Vukovara 1991. u njihovom dosadašnjem školovanju. Sa zanimanjem su praćene i teme koje su se po prvi puta našle na vukovarskom skupu, poput Vukovarske bitke u mađarskom tisku ili problematika vojvođanskih Hrvata i odjeka Vukovarske bitke na njihov politički, društveni, demografski i nacionalni položaj.

Na skupu su prezentirani i najnoviji rezultati istraživanja ljudskih i demografskih gubitaka Vukovara u Domovinskom ratu, kao i prisutnost Vukovara ’91. u različitim tadašnjim europskim integracijama (Vijeće Europe, EEZ, KESS). Važna je bila i tema Vukovara ’91. u tisku Srpske pravoslavne crkve u mjesecima prije, tijekom i neposredno nakon Vukovarske bitke. I sve druge prezentirane teme potaknule su pitanja i kvalitetnu raspravu.

U protokolarnom dijelu skupa pozdravnu su riječ uputili dr. sc. Dražen Živić, predsjednik Programsko-organizacijskog odbora i pomoćnik ravnatelja Instituta Pilar, g. Filip Sušac, zamjenik gradonačelnika Grada Vukovara, g. Marko Dikonić, v.d. pročelnika Ureda župana Vukovarsko-srijemske županije, g. Marin Knezović, u ime Hrvatske matice iseljenika koja je skupu pružila tehničku potporu, prof. dr. sc. Željko Tanjić, rektor Hrvatskoga katoličkog sveučilišta i prof. dr. sc. Željko Holjevac, ravnatelj Instituta Pilar.

Dan prije radnoga dijela skupa izaslanstvo Instituta Pilar polaganjem vijenaca kod spomen obilježja poginulima na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata i kod masovne grobnice na Ovčari, odalo je poštovanje svim nevinim žrtvama srbijanske oružane agresije na Hrvatsku i na Vukovar.

Program 24. znanstveno-stručni skup s međunarodnim sudjelovanjem „Vukovar ‘91. – trideseta godina poslije“ VUKOVAR ‘91.: UZDARJE SLOBODI – IDENTITETI, SJEĆANJA, POVIJEST, 14.-16. 11. 2021.

Područni centar Vukovar

Također provjeri

Sretan i blagoslovljen Uskrs 2024. godine!