Institut Pilar obilježava 30. godinu rada i istraživanja

U povodu 30. godine rada i istraživanja Institituta društvenih znanosti Ivo Pilar portal MojZagreb.info 15. listopada objavljuje post pod naslovom “Kakvo je hrvatsko društvo danas, što smo naučili iz povijesti, a na što trebamo obratiti pažnju u budućnosti?” a portal Profitiraj.hr 17. listopada 2021. post pod naslovom “Institut društvenih znanosti Ivo Pilar obilježava 30 godina rada”

– MojZagreb.info: Kakvo je hrvatsko društvo danas, što smo naučili iz povijesti, a na što trebamo obratiti pažnju u budućnosti?, 15. 10. 2021.
– Profitiraj.hr: Institut društvenih znanosti Ivo Pilar obilježava 30 godina rada, 17. 10. 2021.

Kakvo je hrvatsko društvo danas, što smo naučili iz povijesti, a na što trebamo obratiti pažnju u budućnosti?

INSTITUT DRUŠTVENIH ZNANOSTI IVO PILAR OBILJEŽAVA 30. GODINU RADA I ISTRAŽIVANJA

Institut društvenih znanosti Ivo Pilar 30 godina marljivo istražuje, propitkuje i daje odgovore o hrvatskom društvu, promjenama oko nas, ali isto tako daje i preporuke za budućnost.

Ove godine obilježava se velikih trideset godina u kojima je bilo velikih postignuća prepoznatih kako u Hrvatskoj tako i svijetu. Mjesec studeni središnjih je trideset dana u kojima ćemo imati prilike zaviriti u svijet znanosti i saznati mnogo toga o nama samima.

Tim znanstvenika pripremio je Pilarov kaleidoskop hrvatskoga društva, publikaciju o 30 godina Instituta. Uz temeljne informacije o razvoju Instituta i osnovne podatke o životu i djelu dr. Ive Pilara, ova publikacija donosi znanstvena promišljanja i istraživanja iz područja kulture i identiteta, društvene kohezija i društvenih promjena, društvenih inovacija, upravljanja i razvoja, kvalitete života i individualne razlike, obitelji, djece, mladih, obrazovanja, stanovništva, naselja i mobilnosti.

Do kraja godine Institut će ugostiti mnoga zvučna imena inozemnih znanstvenika poput Jay Wintera i brojnih drugih koji će široj hrvatskoj javnosti prezentirati zanimljive teme. Bit će predstavljena i međunarodna suradnja Instituta i njegova prisutnost u Europskom istraživačkom prostoru, jednako kao i doprinos osam područnih centara Instituta od Dubrovnika do Vukovara razvoju sredina u kojima djeluju.

„Tijekom čitave godine, u povodu 30. obljetnice, održavaju se tematska izlaganja u područnim centrima Instituta, a središnja svečanost održat će se 26. studenoga u zagrebačkom Hotelu Westin. U sklopu proslave, koja će se održati pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja, bit će predstavljena projektna i ostala znanstvena postignuća Instituta, a dodijelit će se i nagrade i priznanja.“ – istaknuo je prof. dr. sc. Željko Holjevac, ravnatelj Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar.

U povodu obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 30. godišnjice osnutka i djelovanja Instituta Pilar i 15. godišnjice utemeljenja Hrvatskog katoličkog sveučilišta u Vukovaru se 15. i 16. studenoga održava 24. znanstveno-stručni skup s međunarodnim sudjelovanjem „Vukovar ’91. – trideseta godina poslije“. Skup se održava pod visokim pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića.

U povodu 30. obljetnice Institut Ivo Pilar izdaje i prvo cjelovito kritičko izdanje Pilarove knjige Južnoslavensko pitanje iz 1918. u prijevodu s njemačkoga na hrvatski jezik.

30 GODINA INSTITUTA PILAR

Također provjeri

Dr. sc. Lynette Šikić Mićanović: Potpora istraživanju beskućništva u Hrvatskoj i Švicarskoj – uspješna priča, 23. 1. 2024.

Portal švicarskog Federal Department of Foreign Affairs (FDFA) 23. siječnja 2024. objavljuje razgovor s dr.… Pročitaj više o Dr. sc. Lynette Šikić Mićanović: Potpora istraživanju beskućništva u Hrvatskoj i Švicarskoj – uspješna priča, 23. 1. 2024.