Gostovanje povjesničara dr. Jaya M. Wintera u sklopu projekta Prvi svjetski rat u kulturi sjećanja; Zagreb, 7. 10. 2021.

U sklopu projektnih aktivnosti HRZZ projekta Prvi svjetski rat u kulturu sjećanja. Zaboravljena baština (IP-2019-04-5897) članovi projekta i voditeljica projekta dr. sc. Ljiljana Dobrovšak organizirali su gostovanje američkog povjesničara i poznavatelja povijesti Prvoga svjetskoga rata u Institutu društvenih znanosti Ivo Pilar

Predavanje dr. Jaya M. Wintera “Sound, silence and the memory of the Great War”; Zagreb, 7. 10. 2021.

Za vrijeme posjeta, prof. dr. sc. Jay M. Winter održao je predavanje pod naslovom All the things we cannot hear: Sound, silence and the memory of the Great War u kojem je istaknuo da je šutnja postala sastavni dio jezika sjećanja na Prvi svjetski rat. U svojem predavanju prof. Winter istaknuo je da je šutnja jezik sjećanja i kako „izgovoreno sjećanje“ i zvukovi čine „zvučni krajolik“ sjećanja. Za njega je sjećanje jezik savjesti, a zvuk rub sjećanja. Zvuk i šutnja predstavljaju ograničenja sjećanja. Svoje predavanje zaključio je mišlju da je potrebno istražiti u Prvom svjetskom ratu sve one praznine u prostoru u kojem se u središtu ne nalaze ljudi i govornici, već sve ono što je šutnja onih koji svjedoče o ratnim užasima, o onome što je na rubu sjećanja, a to je zvuk. Nakon njegovog predavanja održana je diskusija koju je moderirao suradnik na projektu dr. sc. Filip Hameršak.

Projekt Prvi svjetski rat u kulturu sjećanja

Također provjeri

Projekt MOTIKA predstavljen na skupu Osnaživanje potencijala za preventivne aktivnosti u zajednici; Osijek, 8.-10. 2. 2024.

Članovi istraživačke grupe prof. dr. sc. Ana Belajdžić (Filozofski fakultet Sveučilišta u Osijeku), prof. dr.… Pročitaj više o Projekt MOTIKA predstavljen na skupu Osnaživanje potencijala za preventivne aktivnosti u zajednici; Osijek, 8.-10. 2. 2024.