Predstavljena monografija u povodu 30. obljetnice osnutka HGSS Stanice Gospić, 11. 6. 2021.

Kulturno-informativni centar u Gospiću bio je 11. lipnja 2021. domaćin predstavljanja znanstveno-popularne monografije “Dan je zamijenio noć, bura nam očistila pogled”. Monografija je rezultat odlične projektne suradnje HGSS Stanice Gospić i Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar – Područnog centra u Gospiću.Iz medija

Predstavljanje monografije “Dan je zamijenio noć, bura nam očistila pogled”; Gospić, 11. 6. 2021.

Knjiga je nastala povodom 30. obljetnice djelovanja jedne od najuspješnijih stanica Hrvatske gorske službe spašavanja u Hrvatskoj – Stanice Gospić. Autori knjige su dr. sc. Ivan Brlić, dr. sc. Nikola Šimunić i dr. sc. Anita Bušljeta Tonković koja je ujedno i urednica monografije.

Na predstavljanju su osim urednice i autorice prigodnu riječ imali pročelnik HGSS Hrvatska g. Josip Granić, pročelnik HGSS Stanice Gospić Josip Božičević, ravnatelj Civilne zaštite i zamjenik ministra unutarnjih poslova dr. sc. Damir Trut te ravnatelj Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar prof. dr. sc. Željko Holjevac. Svi govornici naglasili su važnost ove knjige koja je jedna vrsta zahvale gospićkim spašavateljima za sve što su svojim djelovanjem učinili za organizaciju HGSS Hrvatska, ali i za lokalnu zajednicu.

Stanica HGSS, iako s relativno malim brojem članova i članica, djeluje na površinom najvećem te za spašavatelje najtežem području u Republici Hrvatskoj. Monografija kroz geografski, povijesni i sociološki kontekst nastoji objasniti koliko je važna ali i teška uloga gorskog spašavatelja. Knjiga na preko 150 stranica prikazuje zašto je HGSS jedna od temeljnih operativnih snaga civilne zaštite, koja svojim pristupom profesionalno, altruistički i ljudski doprinosi cjelokupnom sustavu Civilne zaštite s temeljnim ciljem spašavanja ljudskih života.

Na kraju predstavljanja izražena je želja da se i ubuduće nastavi odlična suradnja Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar, Područnog centra u Gospiću, s udrugama i institucijama koje djeluju na području Gospića i Ličko-senjske županije.

O knjizi


Iz medija

– Radio Gospić: Predstavljena monografija „Dan je zamijenio noć, bura nam očistila pogled“, 11. 6. 2021.
– Novi list: Gospićki HGSS zaslužuje monografiju svake godine svojega rada, 12. 6. 2021.

Područni centar Gospić

Također provjeri

Predstavljanje platforme „Put karijere“ na 2. konferenciji školskih psihologa – „Horizonti snage“

Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu (29. 2. – 1. 3. 2024.) održana je 2. konferencija… Pročitaj više o Predstavljanje platforme „Put karijere“ na 2. konferenciji školskih psihologa – „Horizonti snage“