Dr. sc. Dražen Živić na tribini SPD Privrednik i Kliofestu, 11. i 13. 5. 2021.

Dr. sc. Dražen Živić sudjelovao je 11. svibnja na tribini SPD Privrednik o temi “Demografija: koliko nas je još ostalo?” a 13. svibnja 2021. u popratnom programu Festivala povijesti Kliofest predavanjem na temu “Ratna i poslijeratna demografija Vukovara, 1991.-2021.”

Demografija: koliko nas je još ostalo?

U organizaciji Srpskog privrednog društva “Privrednik” iz Zagreba, održana je 11. svibnja 2021. redovita tribina “Reci što misliš!”, na kojoj je sudjelovao i o temi Demografija: koliko nas je još ostalo? govorio demograf i pomoćnik ravnatelja Instituta Pilar dr. sc. Dražen Živić

Odgovarajući na pitanja moderatora tribine novinara Bojana Munjina, dr. Živić je prikazao čimbenike i posljedice aktualnih negativnih trendova u kretanju i razvoju stanovništva Hrvatske, ukazao na demografske procese i trendove kao hrvatsko nacionalno i strateško pitanje te upozorio na zabrinjavajuće, pa i pogubno jačanje depopulacije u svim sastavnicama demografskih promjena.
– Iz medija: Portal Novosti, 12. 5. 2021.

Ratna i poslijeratna demografija Vukovara, 1991.-2021.

U okviru popratnoga programa ovogodišnjega Festivala povijesti Kliofest, u organizaciji Državnoga arhiva u Vukovaru, pomoćnik ravnatelja Instituta i demograf dr. sc. Dražen Živić održao je 13. svibnja online (ZOOM) predavanje na temu “Ratna i poslijeratna demografija Vukovara, 1991. – 2021.”

U okviru predavanja, koje je potaknulo zanimljivu raspravu i pitanja, dr. Živić je posebnu pozornost usmjerio prema problematici izravnih, migracijskih i ukupnih demografskih gubitaka Vukovara u Hrvatskom domovinskom ratu te složenim posljedicama rata koje su još vidljive u poslijeratnoj demografskoj slici grada, napose u nepovoljnim aktualnim demografskim trendovima u prirodnom, mehaničkom i ukupnom kretanju stanovništva.

Područni centar Vukovar

Također provjeri

Maja Kućar: “Inteligencija – od znanstvenog gledišta do svakodnevnih mitova”; Festival znanosti, 22.-26. 4. 2024.

Asistentica iz Područnog centra Varaždin – Maja Kućar, održala je na Festivalu znanosti predavanje pod… Pročitaj više o Maja Kućar: “Inteligencija – od znanstvenog gledišta do svakodnevnih mitova”; Festival znanosti, 22.-26. 4. 2024.