HEMOQol – Kvaliteta života odraslih osoba s hemofilijom u Hrvatskoj – Medicinski i psihosocijalni aspekti

Institut društvenih znanosti Ivo Pilar provodi projekt “HEMOQol – Kvaliteta života odraslih osoba s hemofilijom u Hrvatskoj – Medicinski i psihosocijalni aspekti”. U provedbu projekta uključeno je nekoliko znanstvenika Instituta Pilar, a voditeljica projekta je dr. sc. Ljiljana Kaliterna-Lipovčan

Hemofilija je rijetka i nasljedna bolest koju karakteriziraju brojne medicinske i psihosocijalne specifičnosti. Istraživanja koja bi podrobnije analizirala te specifičnosti i dalje su relativno rijetka i uglavnom su provedena u razvijenim zemljama gdje je standard medicinske brige za osobama s hemofilijom izrazito visok. Mnoga od tih istraživanja su parcijalnog karaktera, odnosno koncentriraju se primarno na neke konkretne datosti života s hemofilijom, tako da se na globalnoj razini i dalje vrlo malo zna o brojnim segmentima života s ovom bolešću.

Glavni cilj projekta bilo bi stjecanje cjelovitijeg uvida u medicinske i psihosocijalne aspekte života s hemofilijom. Na temelju dosadašnjih spoznaja međunarodnih studija, ali i prethodnog istraživanja provedenog u Hrvatskoj, cilj je novim istraživanjem napraviti sistematizaciju i nadopunu empirijskih spoznaja te detektirati stvarna obilježja kvalitete života osoba s hemofilijom u Hrvatskoj. Pri tome bi se naglasak stavio na objektivne, ali isto tako i na subjektivne indikatore kvalitete života, čime bi se dobila jasna podloga za buduće i konkretne akcije koje bi išle u smjeru podizanja kvalitete ove populacije. Istodobno, istraživanje bi dalo i jasne smjernice za buduća istraživanja, no ne samo među osobama s hemofilijom nego i osobama koje žive s različitim drugim rijetkim i kroničnim bolestima.

Projekti Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar

Također provjeri

Znanstvenici Instituta na 2. sastanku konzorcija EU Obzor2020 COORDINATE projekta na Sveučilištu u Groningenu, 27.-28. 6. 2022.

Znanstvenici Instituta dr. sc. Toni Babarović i dr. sc. Renata Franc sudjelovali su 2. sastanku… Pročitaj više o Znanstvenici Instituta na 2. sastanku konzorcija EU Obzor2020 COORDINATE projekta na Sveučilištu u Groningenu, 27.-28. 6. 2022.