Znanstveno istraživanje povijesti Roma na sisačkom području

U razdoblju od 1. prosinca 2020. do 1. prosinca 2021. Institut društvenih znanosti Ivo Pilar provodi projekt “Znanstveno istraživanje povijesti Roma na sisačkom području”. Voditelj projekta je dr. sc. Danijel Vojak

Povijest Roma na hrvatskim područjima nedovoljno je istražena tema u hrvatskoj historiografiji, unatoč tome što oni danas čine jednu od najstarijih i najbrojnijih manjina u Republici Hrvatskoj. Znanstvena istraživanja ove tematike moraju biti usmjerena na istraživanje povijesti Roma posebice na lokalnim razinama, imajući na umu njihovu povijesno-demografsku raspršenost. Jedno od takvih područja koje će biti fokus ovog historiografskog istraživanja odnosi se na sisačko područje. Izbor sisačkog područja posebno je bio potaknut time što je to područje danas jedno od gušće naseljenih Romima. Sljedeći razlog istraživanju jest izostanak historiografskih istraživanja o Romima na sisačkom području.

Cilj projekta je da se na temelju znanstvenog istraživanja u određenim arhivskim i muzejskim institucijama izrade dva znanstvena rada koji bi se objavili u relevantnoj domaćoj i međunarodnoj znanstvenoj publikaciji, a čime bi se omogućilo bolje razumijevanje povijesti Roma na sisačkom području, kao dijela šireg povijesnog konteksta Roma u Hrvatskoj.

Projekt se planira provesti u dvije faze. U prvoj fazi istraživanje (1. prosinca 2020. – 1. listopada 2021.) planira se provesti istraživanje relevantne građe u arhivskim, muzejskim i knjižničnim institucijama, koje čuvaju relevantnu građu za proučavanje povijesti Roma na sisačkom području. U drugoj fazi projekta (1. listopada 2021. – 1. prosinca 2021.) planira se analizirati sakupljenu građu zajedno sa analizom relevantne literature te se planira izrada dva znanstvena rada koji se namjeravaju objaviti u domaćem i međunarodnom znanstvenom časopisu.

Ovo historiografsko istraživanje sukladno preporukama iz rezolucija Europskog parlamenta iz 2015. i 2017. i Vijeća Europe iz 2020. u kojima se potiču znanstvena istraživanja iz povijesti Roma kako bi se poticalo „države članice i druge europske zemlje da započnu dijalog o povijesti romskog stanovništva s građanima i mladima“.

Projekti Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar

Također provjeri

Projekt TEEN-WELL – Dobrobit adolescenata u ključnim kontekstima predstavljen na 24. Danima psihologije u Zadru, 23.-25. 5. 2024.

Suradnica projekta TEEN-WELL Marija Džida predstavila je na 24. Danima psihologije u Zadru 23.-25. 5.… Pročitaj više o Projekt TEEN-WELL – Dobrobit adolescenata u ključnim kontekstima predstavljen na 24. Danima psihologije u Zadru, 23.-25. 5. 2024.