Velebitski ustanak 1932. – otpor hrvatskog naroda prema jednoj diktaturi

Od siječnja 2021. godine u provedbi je dvogodišnji projekt Područnog centra Gospić Instituta Pilar “Velebitski ustanak 1932. – otpor hrvatskog naroda prema jednoj diktaturi”. Naručitelj projekta je Kulturno-informativnog centra Gospić a voditelj projekta je dr. sc. Ivan Brlić, povjesničar u Područnom centru Gospić

Velebitski (Lički, Brušanski) ustanak iz 1932. godine jedan je od značajnih događaja iz ličke i hrvatske povijesti koji do danas nije dovoljno znanstveno istražen niti objektivno prezentiran. Koristeći znanstvene metode istraživanja i dokumentiranja jednog povijesnog događaja, nastojat će se po prvi puta u hrvatskoj historiografiji dati jasan kronološki prikaz uzorka, tijeka događanja kao i posljedica Velebitskog ustanka iz 1932. godine. Ovome projektu, uz korištenje do sada poznatih saznanja, ali i velikih broj neobjavljenih arhivskih i novinskih izvora iz tuzemnih i inozemnih arhiva, cilj je znanstvena publikacija koja će sadržajno biti znanstvenog tipa, ali koja će uključivati i brojna svjedočanstva i sjećanja na događaje iz 1932. godine. Autori planiranog znanstvenog zbornika eminentni su povjesničari koji se u svome znanstvenom radu bave političkim i društvenim temama iz suvremene hrvatske povijesti. Projekt je u skladu sa istraživačkim temama Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar, a posebnu vrijednost njegova će provedba donijeti Područnom centru u Gospiću čiji se zaposlenici već dugi niz godina bave brojnim temama važnih za lokalnu zajednicu. Ovim projektom će se poticati transfer znanstvenoistraživačkih spoznaja na lokalnoj razini kao dijela istraživačkog prioriteta kulture i identiteti.

Projekti Instituta društvenih znanost Ivo Pilar

Također provjeri

Novosti na projektu Prvi svjetski rat u kulturi sjećanja u razdoblju od 1. siječnja 2021. do 30. lipnja 2022.

U razdoblju od 1. siječnja 2021. do 30. lipnja 2022. suradnici na projektu sudjelovali su… Pročitaj više o Novosti na projektu Prvi svjetski rat u kulturi sjećanja u razdoblju od 1. siječnja 2021. do 30. lipnja 2022.