Projekt GENMOD: Održan okrugli stol „Muške i ženske publike u kulturi“, 17. 12. 2020.

Voditeljica i članovi projekta GENMOD „Relacijski rodni identiteti u Hrvatskoj: modernizacijske i razvojne perspektive“ (HRZZ-IP-2016-06-6010) organizirali su 17. prosinca 2020. okrugli stol na temu „Muške i ženske publike u kulturi“. – Program okruglog stola

Na skupu se raspravljalo o rodnoj neravnopravnosti u kulturnoj potrošnji te ulozi društveno-kulturnih centara u Hrvatskoj u povećanju kulturne demokracije i rodne inkluzije. Okrugli stol je organiziran u suradnji s udrugom civilnog društva „Platforma 9,81“, kao dio aktivnosti kolaboracije te diseminacije rezultata znanstvenoj i stručnoj zajednici u području ljudskih i ženskih prava projekta GENMOD.

Zbog epidemiološke situacije uzrokovane pandemijom COVID-19 okrugli stol je održan putem Zoom platforme a okupio je znanstvenike i znanstvenice koji/e se bave sociološkim istraživanjem roda, kulturne potrošnje i medija, kao i predstavnike/ce civilnog sektora aktivne u područjima arhitekture, urbanizma i suvremenih kulturnih politika.

Mr. sc. Mirko Petrić moderirao je skup i uvodno izlagao na temu „Kulturna potrošnja i javne politike“.

Voditeljica projekta GENMOD, dr. sc. Inga Tomić-Koludrović, održala je zatim predavanje s naslovom „Kulturne prakse i glazbeni ukusi muškaraca i žena u Hrvatskoj“, a dr. sc. Željka Zdravković izlagala je na temu „Rodna ravnopravnost i kulturna potrošnja u Hrvatskoj“. Oba predavanja temeljila su se na rezultatima projekta GENMOD relevantnim za obrađivane teme.

Predavački dio skupa zaključila je voditeljica udruge „Platforma 9,81“ Miranda Veljačić, dipl. ing. arh. izlaganjem na temu „Kultura i prostor: uloga društveno-kulturnih centara“. Sve su teme bile popraćene opsežnim komentarima i pitanjima iz publike te se skup razvio u raspravu o rodnoj ravnopravnosti u kulturi.

Istraživanje na temelju kojega je nastalo predavanje provedeno je u okviru projekta „Relacijski rodni identiteti u Hrvatskoj: modernizacijske i razvojne perspektive“, koji podržava Hrvatska zaklada za znanost (HRZZ-IP-2016-6-6010). Cilj projekta GENMOD je istražiti rodne identitete muškaraca i žena u post-tranzicijskoj Hrvatskoj s motrišta novijih teorija modernizacije i teorija razvoja. Projekt se temelji na postavci da se modernizacijske i razvojne sposobnosti pojedinog društva mogu procijeniti analizom rodnih odnosa.

Projekt GENMOD

Također provjeri

Projekt NEXTGENDERHR: Promjene rodnih odnosa u Hrvatskoj

Projekt Promjene rodnih odnosa u Hrvatskoj (NEXTGENDERHR) izvodi se u Institutu društvenih znanosti Ivo Pilar… Pročitaj više o Projekt NEXTGENDERHR: Promjene rodnih odnosa u Hrvatskoj