Projekt GENMOD: Održan okrugli stol: „Muškarci to ipak (donekle) rade? Nove spoznaje o rodnoj ravnopravnosti u podjeli kućanskih poslova u Hrvatskoj“, 26. 11. 2020.

Voditeljica i članovi tima projekta GENMOD „Relacijski rodni identiteti u Hrvatskoj: modernizacijske i razvojne perspektive“ (HRZZ-IP-2016-06-6010) održali su 26. studenoga 2020. okrugli stol naziva „Muškarci to ipak (donekle) rade? Nove spoznaje o rodnoj ravnopravnosti u podjeli kućanskih poslova u Hrvatskoj“.Poziv na okrugli stol

Okrugli stol je organiziran u suradnji s udrugom za promicanja prava žena i poticanja razvoja civilnog društva iz Splita „Domine“, kao dio aktivnosti kolaboracije te diseminacije rezultata znanstvenoj i stručnoj zajednici u području ljudskih i ženskih prava projekta GENMOD.

Okrugli je stol održan on-line, uz sudjelovanje 50-ak osoba, a moderirala ga je izvršna koordinatorica udruge „Domine“ Mirjana Kučer. Uvodna izlaganja održali su voditeljica projekta GENMOD, dr. sc. Inga Tomić-Koludrović (Institut društvenih znanosti Ivo Pilar) i suradnik na projektu GENMOD, mr. sc. Mirko Petrić, a kao diskutantice s vlastitim izlaganjima sudjelovale su dr. sc. Ksenija Klasnić (Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu) i mr. sc. Suzana Kunac („Peta disciplina“).

Stručnoj i znanstvenoj javnosti predstavljen je dio rezultata i zaključaka relevantnih za javne politike u području rodne ravnopravnosti dobiven istraživanjem na projektu GENMOD. Rezultati istraživanja kontekstualizirani su u novije teorije modernizacije u sociologiji te u razvojnu dinamiku hrvatskog društva.

Diskutantice dr. sc. Ksenija Klasnić (Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu) i mr. sc. Suzana Kunac („Peta disciplina“) predstavile su rezultate i iskustva istraživanja na kojima su sudjelovale u području roda i rodne ravnopravnosti te su se referirale na rezultate projekta GENMOD.

Kroz rasprave na okruglom stolu naglašena je važnost rezultata projekta GENMOD za promišljanje rodne ravnopravnosti i djelovanje udruga koje se bave ljudskim pravima i pravima žena kao i za donošenje javnih politika u Hrvatskoj.

Istraživanje na temelju kojega je nastalo predavanje provedeno je u okviru projekta „Relacijski rodni identiteti u Hrvatskoj: modernizacijske i razvojne perspektive“, koji podržava Hrvatska zaklada za znanost (HRZZ-IP-2016-6-6010). Cilj projekta GENMOD je istražiti rodne identitete muškaraca i žena u post-tranzicijskoj Hrvatskoj s motrišta novijih teorija modernizacije i teorija razvoja. Projekt se temelji na postavci da se modernizacijske i razvojne sposobnosti pojedinog društva mogu procijeniti analizom rodnih odnosa.

Projekt GENMOD

Također provjeri

Dr. sc. Rebeka Mesarić Žabčić na prvom radnom sastanku projekta NOHA; Bruxelles, 1.-4. 3. 2024.

U razdoblju od 1.-4. ožujka 2024. dr. sc. Rebeka Mesarić Žabčić u okviru projekta NOHA… Pročitaj više o Dr. sc. Rebeka Mesarić Žabčić na prvom radnom sastanku projekta NOHA; Bruxelles, 1.-4. 3. 2024.