Razvijanje višedimenzionalnog modela istraživanja društvenih nejednakosti

Od 1. svibnja 2019. do 30. travnja 2021. Institut društvenih znanosti Ivo Pilar provodi projekt „Razvijanje višedimenzionalnog modela istraživanja društvenih nejednakosti“. Voditeljica projekta je dr. sc. Inga Tomić-Koludrović

Trajanje projekta: 1.05.2019. do 30.04.2021.
Sudjeluju: Institut društvenih znanosti Ivo Pilar, Univerzitet u Nišu.
Voditeljica hrvatske dionice projekta: prof. dr. sc. Inga Tomić-Koludrović

Projekt Razvijanje višedimenzionalnog modela istraživanja društvenih nejednakosti realizira se kao rezultat natječaja za sufinanciranje bilateralnih hrvatsko-srpskih znanstveno-istraživačkih projekata Ministarstava znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije (svibanj 2019.- travanj 2021.).

Cilj projekta je razviti model kojim se mogu utvrditi mehanizmi nejednakosti koji dominiraju u istraživanim zemljama, a koji će biti upotrebljiv i u širem europskom kontekstu.

Razvoj višedimenzionalnog modela istraživanja društvenih nejednakosti temeljit će se na analizi višestrukih podudarnosti (MCA) i geometrijske analize podataka (GDA) te višerazinske analize (u kvantitativnom dijelu), te „fokusirane etnografije“ pri intervjuiranju (u kvalitativnom dijelu). Tematizirat će se različiti modeli nacrta istraživanja na temelju mješovitih metoda.

Projekt će evaluirati dosadašnje i razviti nove instrumente istraživanja nejednakosti u Hrvatskoj i Srbiji, te razviti zajednički teorijsko-metodološki okvir za planirana buduća multidimenzionalna istraživanja nejednakosti u Europi, osobito u „novim članicama EU“ i zemljama u proceduri pristupanja.

Projekti Instituta Ivo Pilar

Također provjeri

Projekt TEEN-WELL: Dobrobit adolescenata u ključnim kontekstima

Projekt Dobrobit adolescenata u ključnim kontekstima (TEEN-WELL) izvodi se u Institutu društvenih znanosti Ivo Pilar… Pročitaj više o Projekt TEEN-WELL: Dobrobit adolescenata u ključnim kontekstima