Znanstveno istraživanje povijesti romske nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj

U razdoblju od 1. ožujka do 31. prosinca 2020. Institut društvenih znanosti Ivo Pilar provodi projekt pod radnim naslovom „Znanstveno istraživanje povijesti romske nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj“. Voditelj projekta je dr. sc. Danijel Vojak

Projekt Znanstveno istraživanje povijesti romske nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj odobrilo je Ministarstvo znanosti i obrazovanja a provodi ga Institut društvenih znanosti Ivo Pilar s dr. sc. Danijelom Vojakom kao voditeljem i istraživačem Instituta. Razdoblje trajanja projekta je od ožujka 2020. do kraja prosinca 2020.

Jedno od obilježja romskog stanovništva, i na hrvatskim područjima, jest njegovanje usmene povijesti što je posebice vidljivo u izostanku pisanih izvora na romskom i bajaškom jeziku. Posljedica toga je prevladavanje povijesnih, lingvističkih, vjerskih i etnografskih izvora koje su o Romima zapisivali neromsko stanovništvo. No, i dalje ne postoje sintetska djela o Romima na hrvatskim područjima u kontekstu njihove povijesti, kulture, jezika i tradicije. Upravo zbog toga nameće se potreba izdavanja publikacije u kojem bi se navedeni aspekti posebnosti romskog stanovništva na ovim područjima mogli sjediniti na jednom mjestu i to u znanstvenom kontekstu.

Ciljevi projekta su provođenje znanstvenog istraživanja u arhivima (Državnom arhivu u Dubrovniku, Državnom arhivu u Osijeku, Državnom arhivu u Virovitici i Državnom arhivu u Pazinu) i muzejima: Hrvatski povijesni muzej (Zagreb), Muzej grada Zagreba (Zagreb), Muzej Slavonije (Osijek), Gradski muzej Vinkovci (Vinkovci), Gradski Muzej Virovitica (Virovitica).
Projekt se može smatrati prvom fazom u većem projektu unutar kojeg bi se izradio udžbenik u kojem bi se analizirala povijesti, kultura, jezik i tradicija Roma na hrvatskim područjima. Njime bi se nastojalo pomoći pedagoškim i drugim stručnim djelatnicima u provođenju nastavnog predmeta „Jezik i kultura romske nacionalne manjine u osnovnim i srednjim školama u Republici Hrvatskoj (Model C)“.

Projekti Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar

Također provjeri

Razvijanje višedimenzionalnog modela istraživanja društvenih nejednakosti

Od 1. svibnja 2019. do 30. travnja 2021. Institut društvenih znanosti Ivo Pilar provodi projekt… Pročitaj više o Razvijanje višedimenzionalnog modela istraživanja društvenih nejednakosti