Ddr. sc. Miljenko Brekalo: PAX CROATORUM – narušene vrijednosti Domovinskoga rata, 30. 11. 2019.

Glas Slavonije u broju od 30. studenog 2019. objavljuje razgovor s ddr. sc. Miljenkom Brekalom, voditeljem Područnog centra Osijek Instituta Ivo Pilar, pod naslovom PAX CROATORUM – MIR HRVATIMA: ISTRAŽIVANJE STUDENTSKIH SPOZNAJA: Svima je poznata simbolika Vukovara, ali je premalo znanja o Domovinskom ratu.Tiskano izdanje | Online izdanje

− Glas Slavonije (tiskano izdanje): PAX CROATORUM – MIR HRVATIMA: ISTRAŽIVANJE STUDENTSKIH SPOZNAJA: Svima je poznata simbolika Vukovara, ali je premalo znanja o Domovinskom ratu, 30. studenoga 2019.
− Glas Slavonije (online izdanje): PAX CROATORUM – MIR HRVATIMA: ISTRAŽIVANJE STUDENTSKIH SPOZNAJA: Svima je poznata simbolika Vukovara, ali je premalo znanja o Domovinskom ratu, 30. studenoga 2019.

Nameće se nasušna potreba uvođenja dvaju kolegija, a to su Stvaranje hrvatske države i Domovinski rat.

Mnogim studentima nije poznato postojanje Deklaracije o Domovinskome ratu, koju je 13. listopada 2000. jednoglasno usvojio Zastupnički dom Sabora.

U istraživanju je sudjelovao 1091 student, ispunjavajući anketu koja je imala 30 pitanja, a svako pitanje imalo je šest ponuđenih odgovora, od kojih je samo jedan bio ispravan.

Kakve su studentske spoznaje o karakteru Domovinskoga rata? Među studentskom populacijom 532 studenta, ili 48,8 %, izvrsno su upoznata s činjenicom da je Domovinski rat bio obrambeni rat za neovisnost i cjelovitost hrvatske države protiv agresije udruženih velikosrpskih snaga – srpskih ekstremista u Republici Hrvatskoj, JNA, četničkih dobrovoljačkih odreda iz Srbije i Crne Gore. Studenti su svjesni da je Republika Hrvatska vodila pravedan i legitiman, obrambeni i osloboditeljski, a ne agresivan i osvajački rat prema bilo kome, u kojem je branila svoj teritorij od velikosrpske agresije unutar međunarodno priznatih granica. Taj dio studentske populacije svjestan je činjenice da je uspješna obrana u Domovinskome ratu s konačnim oslobodilačkim vojno-redarstvenim operacijama Bljesak i Oluja te kasnijom mirnom reintegracijom hrvatskoga Podunavlja u ustavno-pravni sustav Republike Hrvatske stvorila sve pretpostavke za skladan razvitak Republike Hrvatske kao zemlje koja prihvaća demokratske standarde suvremenoga zapadnog svijeta i otvara brojne mogućnosti približavanja tomu svijetu u političkom, sigurnosnom, gospodarskom i kulturnom smislu. S druge strane, znatan broj studenata nije upoznat s karakterom Domovinskoga rata: 3 studenta bila su bez odgovora o karakteru rata, 119 navelo je građanski rat, 312 narodnooslobodilački rat, 91 međunarodni sukob, a 34 osobe nisu ništa odgovorile.

Područni centar Osijek

Također provjeri

Dr. sc. Saša Mrduljaš: Ne može Dodik računati s potporom Hrvatske u odvajanja RS-a od BiH…, 8. 1. 2024.

Portal Hrvatskog kulturnog vijeća 8. siječnja 2024. objavljuje razgovor s dr. sc. Sašom Mrduljašem pod… Pročitaj više o Dr. sc. Saša Mrduljaš: Ne može Dodik računati s potporom Hrvatske u odvajanja RS-a od BiH…, 8. 1. 2024.